Pärimusmuusika aidas läheb suuremaks peoks

Mari Hiiemäe 05. september 2008, 00:00

Pärimusmuusika aidast saab tõeline elava muusika keskus. See tähendab seda, et kaugemalt tulnud folgisõpradel pole nüüdsest Viljandisse asja ainult suvise folgipeo ajal, vaid pärimusmuusikat saab seal kuulata koguni aasta ringi.

Aidas esinevad igal nädalal Eesti erinevad folkansamblid, vähemalt kord kuus saab näha ka mõnd rahvusvahelist kontsertprojekti.

Piletite hinnaklass on aidas soodsam kui teistes Eesti kontserdimajades keskmiselt, üksikpileti hind jääb kõikuma umbes saja krooni ümber.

Eesti Pärimusmuusika Keskuse juhataja Ando Kivibergi sõnul hakkab ait korraldama väga huvitavaid ja mitmekesiseid üritusi.

Kontsertide tuumaks on folkmuusika, kuigi mitte ilmtingimata autentsel ning töötlemata kujul.

"On projekte, milles pärimusmuusika seguneb teiste muusikažanritega, olgu selleks siis džäss, popp, klassika, rokk või mis tahes. Meie eesmärk on Eesti pärimusmuusika iseärasust tugevdada, edendada ja edasi arendada," ütles Kiviberg.

Kuna ait on ehitatud kogu Eesti jaoks, mitte ainult viljandlaste tarbeks, loodab Kiviberg, et umbes pooled külastajatest tulevad kontsertidele väljastpoolt Viljandi linna.

Aida atmosfäär on eriline. Lisaks heale akustikale ja väärt esinejatele, mis peaksid rahuldama ka väga nõudlikku muusikalist maitset, aitab elamuse saamisele kaasa miljöö. "See, mida pärimusmuusika ait pakub, on midagi sellist, mida mujal kui Viljandis naljalt ei kuule ega näe. Julgen väita, et sama artist mõjub aidas meeldivamalt ja paremini, kui mõnes teises Eesti kontserdisaalis," sõnas Kiviberg.

Pärimusmuusika aida programmijuhi Mari Kalkuni sõnul on kontserdid igal kuul planeeritud natuke isesugustena. Nii on näiteks september kavandatud suurprojektide ja maailmamuusika pidude kuuks, oktoobris on programmis esindatud rohkem soome-ugri teemat.

Aida hooaja avakontsert džäss- ja pärimusmuusikat miksiva ansambliga Paabel ootab publikut juba homme, 6. augustil. Pärast kontserti jätkub trall tantsulise popp-etno stiilis maailmamuusikapeoga, kus astuvad koos üles akordionimängija Kulno Malva ning DJ Harlet.

Kivibergi sõnul on muusikuid, kes aita esinema sobiksid, Eestis palju. "Viimastel aastatel on uus pärimusmuusikute põlvkond teinud väga suure arenguhüppe ning praegu leidub Eestis päris palju ansambleid, kes suudavad kunstilises mõttes kõrgtaset pakkuda," ütles ta.

Peale homse Paabli kontserdi saab publik tõenäoliselt õige pea aidas kuulda ka selliseid kohalikke lemmikuid nagu Ro:Toro, Vägilased, Zetod ja Virre.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:56
    Otsi:

    Ava täpsem otsing