Tõnis Oja • 15. september 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Must esmaspäev finantssektoris

Kui veel eile hommikul, mil kauplemine toimus mõnes Aasia riigis ning Euroopa aktsiaturgudel oli finantssektori aktsiate hinnalangus suhteliselt talutav, siis USA aktsiaturgude avanemine tõi endaga kaasa pangaaktsiate vabalanguse.

Eilsetest peategelastes -Lehman Brothersis ja AIGst - pole mõtet rääkida. Nende hinnad olid tund aega pärast kauplemise lõppu 93 ja 44 protsenti reedesest sulgemishinnast odavamad. Korraliku kukkumise tegid läbi ka paljude teiste finantssektori vägevate aktsiate hinnad.

Nii oli Bank of America aktsia hind selleks ajaks kukkunud 14,5 protsenti. Aktsia lühiajaline hinnalangus on arusaadav. Ostab ju maailma üheks suuremaks pangaks tõusnud finantshiid Merryll Lynchi 50 miljardit dollari eest (õigemini annab iga Merryll Lynchi aktsia eest 0,8595 Bank of America aktsiat). Pikemas perspektiivis hindavad analüütikud ostu siiski Bank of America jaoks positiivseks.

Merryll Lynchi aktsia hind lendas pea veerandi võrra 21,03 dollarini. Citigroupi aktsia hind oli kukkunud viie ja poole protsendi võrra 16,97 dollarini.

Aadrilaskmine toimus ka Euroopas. Suurbritannia suurima kinnisvaralaenude andja HBOS aktsia hind kukkus veerandi võrra käies päevasiselt koguni 36 protsendi võrra reedesest sulgemishinnast madalamal. Šveitsi suurpanga UBS aktsia hind kukkus 21 protsenti.

Skandinaavia pangaaktsiate kukkumisnumbrid jäid kuue protsendi kanti. SEBi aktsia hind kukkus 6,4 protsenti 110,50 Rootsi kroonini, Swedbanki aktsia hind 6,02 protsendi võrra 109,25 Rootsi kroonini.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt