17. september 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Moody's peab maksude tõstmist ohtlikuks

Moody'se hinnangul ei ole riigieelarve defitsiiti viimisel krediidireitingule mingit mõju, sest eelarvedefitsiidid on rasketel majandusperioodidel tavalised. Selline eelarvepoliitika, mis tõusu ajal pidurdab ja languse ajal turgutab, on hea viis, kuidas nõudlust ohjes hoida ja suunata. "Eesti valitsuse finantspositsioon on piisavalt tugev, et mõõduka eelarvepuudujäägiga vastu pidada," märkis Orchard.

Reitinguagentuur ütles, et nende ülesanne ei ole valitsuse poliitikale soovitusi anda, ent on olemas mõni pretsedent, millele võiks tähelepanu juhtida.

Uuringud näitavad, et eelarvekavad võivad innustada pikaajalist kasvu. On tähtis, et riigi majandus seisaks tugevatel jalgadel. Uuringud näitavad ka, et eelarvekavadel, mis on kontsentreeritud kuludele, on suurem mõju kogu riigi majandusele, kui kavadel, mis tuginevad ainult tulude poolele. See ei pea kehtima just Eesti kohta, sest maksukoormus on siin niigi juba üpris madal.

Võib osutuda ohtlikuks, kui majanduse langusfaasis hakatakse makse tõstma. Maksude tõstmisega majanduslanguse ajal peab olema ettevaatlik.

Autor: Virge Lahe

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt