Moody's peab maksude tõstmist ohtlikuks

Virge Lahe 18. september 2008, 00:00

Moody'se hinnangul ei ole riigieelarve defitsiiti viimisel krediidireitingule mingit mõju, sest eelarvedefitsiidid on rasketel majandusperioodidel tavalised. Selline eelarvepoliitika, mis tõusu ajal pidurdab ja languse ajal turgutab, on hea viis, kuidas nõudlust ohjes hoida ja suunata. "Eesti valitsuse finantspositsioon on piisavalt tugev, et mõõduka eelarvepuudujäägiga vastu pidada," märkis Orchard.

Reitinguagentuur ütles, et nende ülesanne ei ole valitsuse poliitikale soovitusi anda, ent on olemas mõni pretsedent, millele võiks tähelepanu juhtida.

Uuringud näitavad, et eelarvekavad võivad innustada pikaajalist kasvu. On tähtis, et riigi majandus seisaks tugevatel jalgadel. Uuringud näitavad ka, et eelarvekavadel, mis on kontsentreeritud kuludele, on suurem mõju kogu riigi majandusele, kui kavadel, mis tuginevad ainult tulude poolele. See ei pea kehtima just Eesti kohta, sest maksukoormus on siin niigi juba üpris madal.

Võib osutuda ohtlikuks, kui majanduse langusfaasis hakatakse makse tõstma. Maksude tõstmisega majanduslanguse ajal peab olema ettevaatlik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:44

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing