ÄP fototoimetus • 22. september 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Goldman ja Morgan Stanley vahetasid pangandusliigat

Laenurahal ja tugeval võimendusel tuginenud ärimudel ei tööta enam.

USA keskpank kinnitas pühapäeva õhtul kahe endise investeerimispanga muutmise panganduskontsernideks, mida reguleerib keskpank ning mis oma uues staatuses võivad keskpangalt, nii nagu tavalised kommertspangad, vajadusel laenuabi saada.

Selle otsusega saavad nüüd mõlemad hakata ka oma deposiidibaasi rajama.

Muudatused tähendavad edaspidi väiksemat riskimist ning ilmselt ka madalamaid palku nende pankade personalile. Eriti hästi olid seni makstud Goldmani juhid - mullu said tegevjuht ja kaks asepresidenti igaüks enam kui 67 miljonit dollarit, vahendas Bloomberg.

Seadusest, mis omal ajal investeerimispangad kommertspankadest lahutas (1933. aasta Glass-Steagalli seadus), sai tänavu mööda 75 aastat.

Toona leiti, et "pankade ebakohane käitumine" ehk teisisõnu kommertspankade liiga aktiivne investeerimine aktsiaturgudele (ja riskimine hoiustajate rahaga) oli finantskriisi peamisi põhjuseid. See tingis investeerimispanganduse lahkulöömise.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt