ÄP fototoimetus • 25. november 2008 • 2 min
Jaga lugu:

SEB: surve krooni ja lati kursile kasvab

SEB hinnangul nõrgenevad Balti riikide avaliku sektorite finantsid vaatamata kokkuhoiule. Majanduslangus tuleb teravam, kui valitsused seda ette nägid. Lätis võib tekkida 4protsendiline eelarvedefitsiit, teatas SEB.

Et mõistliku aja jooksul saada tagasi majanduslikku tasakaalu, peavad Balti riigid taastama oma konkurentsivõime - paindlikkus hindade ja palkade puhul on väga olulised. Eelnevalt äärmiselt kõrge sissetuleku kasv on nüüd hoogu maha võtmas, selgub Põhjamaade majandusülevaatest.

Palgakasvu trend on suuna allapoole võtnud 2007. aasta lõpust, kuid sissetuleku kasvunumber on endiselt kahekohaline. Järgnev aasta toob kaasa terava sissetuleku kasvu vähenemise, samal ajal kui töötus kasvab. See omakorda tähendab Eesti ja Läti inflatsiooni teravat langust. Leedus võtab palgakasvu kohanemine veidi rohkem aega ning kerkivad energiahinnad suruvad seal inflatsiooni üles.

Kärbuv sisenõudlus aitab kaasa Baltimaade jooksevkonto defitsiidi jätkuvale kiirele vähenemisele, aga SEB kalkulatsioonide järgi jääb defitsiit kõrgeks ka 2009. aastal. Seetõttu kasvab surve krooni ja lati fikseeritud kursile, eriti Lätis.

Hiljutised teravad langused Kesk- ja Ida-Euroopa valuutade puhul toovad veelgi esile Baltimaade konkurentsivõime vähenemist. Vältimaks valuutakursi muutust on vaja täiendavaid fiskaalmeetmeid, hoiatab SEB.

Majandusülevaade prognoosib kinnisvarahindade jätkuvat langemist ka 2009. aastal, mis tekitab terava languse ehituskuludes.

Nõrgemad tööturud ja langevad reaalpalgad pitsitavad majapidamisi järgmisel aastal ning seetõttu langeb ka inimeste ostujõud. Töötuse tase on hakanud kasvama, eriti Eestis. Töötuse määr tõuseb järgmisel aastal teravalt Eestis ja Lätis, seisab SEB ülevaates.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt