Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  SEB: surve krooni ja lati kursile kasvab

  SEB hinnangul nõrgenevad Balti riikide avaliku sektorite finantsid vaatamata kokkuhoiule. Majanduslangus tuleb teravam, kui valitsused seda ette nägid. Lätis võib tekkida 4protsendiline eelarvedefitsiit, teatas SEB.
  Et mõistliku aja jooksul saada tagasi majanduslikku tasakaalu, peavad Balti riigid taastama oma konkurentsivõime - paindlikkus hindade ja palkade puhul on väga olulised. Eelnevalt äärmiselt kõrge sissetuleku kasv on nüüd hoogu maha võtmas, selgub Põhjamaade majandusülevaatest.
  Palgakasvu trend on suuna allapoole võtnud 2007. aasta lõpust, kuid sissetuleku kasvunumber on endiselt kahekohaline. Järgnev aasta toob kaasa terava sissetuleku kasvu vähenemise, samal ajal kui töötus kasvab. See omakorda tähendab Eesti ja Läti inflatsiooni teravat langust. Leedus võtab palgakasvu kohanemine veidi rohkem aega ning kerkivad energiahinnad suruvad seal inflatsiooni üles.
  Kärbuv sisenõudlus aitab kaasa Baltimaade jooksevkonto defitsiidi jätkuvale kiirele vähenemisele, aga SEB kalkulatsioonide järgi jääb defitsiit kõrgeks ka 2009. aastal. Seetõttu kasvab surve krooni ja lati fikseeritud kursile, eriti Lätis.
  Hiljutised teravad langused Kesk- ja Ida-Euroopa valuutade puhul toovad veelgi esile Baltimaade konkurentsivõime vähenemist. Vältimaks valuutakursi muutust on vaja täiendavaid fiskaalmeetmeid, hoiatab SEB.
  Majandusülevaade prognoosib kinnisvarahindade jätkuvat langemist ka 2009. aastal, mis tekitab terava languse ehituskuludes.
  Nõrgemad tööturud ja langevad reaalpalgad pitsitavad majapidamisi järgmisel aastal ning seetõttu langeb ka inimeste ostujõud. Töötuse tase on hakanud kasvama, eriti Eestis. Töötuse määr tõuseb järgmisel aastal teravalt Eestis ja Lätis, seisab SEB ülevaates.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Soovime edu võitluses “aatemeestega”
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tesla kaalub tehase loomist Kanadasse
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Läti saab Rail Balticule sõjalise liikuvuse raha
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Väike-Maarja suurim maja leidis ostja
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.