Kärt Blumberg • 26. november 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Ettevõtjad toetavad panga ettevaatlikkust

"Me tahame näha, mida teeb ettevõtja selleks, et oma tulemusi ja plaane teoks teha. Ning mida võtab ette siis, kui käive langeb näiteks kümme protsenti," rõhutas Swedbanki kaubanduse, ehituse ja rasketööstuse kliendisuhete osakonna juhataja Raul Kirsimäe eilsel Äripäeva seminaril "Kuidas leida oma äriplaanile rahastaja?".

Põhiliselt on selle tingimuse taga Kirsimäe sõnul soov panna ettevõtjaid oma äriprojekte praeguses raskelt prognoositavas keskkonnas põhjalikult läbi analüüsima. "Kui me praegu mingile projektile raha anname, siis peame sellesse tõesti uskuma," sõnas Kirsimäe.

"Ma olen küll pankade suhtes pessimist, kuid arvan, et see on õigustatud samm. Pankurina teeksin ise ka nii," kommenteeris Swedbanki otsust OÜ ELi omanik ja juhatuse esimees Tõnu Vaher, kelle sõnul paneks negatiivse stsenaariumi läbimängimine ettevõtja oma plaane paremini läbi mõtlema.

Positiivselt suhtus Swedbanki nõudesse ka OÜ Palmse Mehaanikakoda omanik ja juhatuse liige Anti Puusepp, rõhutades samas, et kindlasti ei tohiks pank liialt negatiivsele stsenaariumile keskenduda, kuna sellisel juhul ei saakski ettevõtted oma plaane ellu viia. "Eelistan kindlasti panka, kes ei vaata asju liiga mustades värvides," lisas Puusepp.

"Meie nii pidulikult seda asja ei aja," sõnas Sampo Panga ettevõtete panganduse direktor Indrek Puskar. Tema sõnul piirdub Sampo Pank siiani prognooside küsimisega, mille nad läbi analüüsivad ning millele nad seejärel hinnangu annavad. Küll aga peavad ettevõtted suutma pangale öelda, kust raha neile tagasi tuleb, ning esitlema oma varuplaani.

Eesti pangad toetuvad laenuraha jagamisel üha enam kohalikult turult kogutud deposiitidele.

"Meie selge ärimudel on koguda kohalikult turult deposiite ning neid (laenuna - toim) laiali jagada," kommenteeris Swedbanki kaubanduse, ehituse ja rasketööstuse kliendisuhete osakonnajuhataja Raul Kirsimäe. Kohalikult turult kogutud deposiitide osakaal on märgatavalt kasvanud ka Sampo Panga väljastatavate laenude finantseerimisel, tunnistas Sampo ettevõtete panganduse direktor Indrek Puskar. Uue ärimudeli kasutuselevõtu tingis pankadevahelise rahaturu kadumine viimastel kuudel.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt