27. november 2008 kell 22:00

Kuidas olla töö juures õnnelik?

Katsealuste tervishoiutöötajate moraali ja ustavust oma töökohale tõstis oluliselt programm, mille käigus töötajad pidid läbi mõtlema oma töö eesmärgid ning saama aru oma töö mõttest, kirjutas Physorg.

"Avastasime, et inimesed, kes oma töö mõttest ja eesmärkidest aru saavad ning näevad, kuidas nende töö tulemusel maailm paremaks muutub, on tervemad, õnnelikumad ning produktiivsemad," ütles uurimuse üks autoritest Val Kinjerski. Tulemused avaldati hiljuti ajakirjas Journal of Gerontological Nursing.

Uurimuses jälgiti kahte pikaajaliste tervishoiutöötajate rühma kahes Kanada hooldeasutuses.

Üks 24 töölisest koosnev rühm osales koolitusel, kus õpetati hingega töö juures olemist. Sellele järgnes kaheksa iganädalast innustavat sessiooni. Töötajad sooritasid erinevaid ülesandeid, mis aitasid koostada tegutsemisplaani ning suurendada töötahet. Neil paluti mõelda oma töö sügavamate eesmärkide peale, teiste aitamise, enesehinnangu ning ühtekuuluvuse peale.

Teine 34 töötajast koosnev grupp programmis ei osalenud.

Programmi tulemusena tõusis rühmatöö töötegemise sagedus 23 protsenti, rahuldus tööst 10 protsenti ning töötajate moraal 17 protsenti. Töötajate põhjuseta puudumiste vähenemise tõttu hoiti võrreldes eelmise aastaga kokku peaaegu 12 000 dollarit ja seda vaid viie kuuga pärast koolituse toimumist. Töötajad näitasid ka oma patsientide vastu üles suuremat huvi ja hoolivust, ütles Kinjerski.

Uurimuse tulemused võivad aidata tööandjatel töötajaid paremini motiveerida ning õnnelikumaks muuta, ütles uurimuse üks autoritest, inimökoloogia professor Berna Skrypnek. "Motivatsioonipuudus on üks põhilisi probleeme nii tervishoiutöötajatel kui ka teistel aladel töötavatel inimestel."

Autor: Siim Sepp

Hetkel kuum