Lugeja arvab: IMF nõuab Läti lati devalveerimist

ÄP 08. detsember 2008, 00:00

  • Valus ... Ei tea, mis soovitusi IMF Eestile annaks, kui neilt küsida?
  • Argentina ju ei devalveerinud peesot, vaid lasi selle kursi dollari küljest vabaks. Varsti oli peeso väärtus kukkunud 4 korda. Vaevalt ka Lätis mingist mõnekümne protsendisest devalveerimisest kasu oleks. Kursi vabaks laskmine on ilmselt ainus pääsetee.
  • Selliste pealkirjade kasutamine on ebakorrektne, suisa moraalselt õigustamatu. Ma olen sel teemal liikuva uudistevooga kursis ning ma ei saa aru, kuidas on võimalik teha infokillust, et "mõned IMFi spetsialisid arvavad, et Lätis võib korduda midagi Argentina stsenaariumi laadet" pealkirja, et "IMF nõuab Läti lati devalveerimist?"
  • Huvitav, kui IMF tõesti sellist arengut soovitas, siis mis on see Läti tööstuse üldtuntud eksportartikkel, mis maailmaturul omandaks ilmse turueelise?
  • Asi töötab vastupidi - lätlased ei suudaks enam välismaist nänni nii palju osta. Isegi kui eksport ei kasvaks, läheks kaubandusbilanss positiivseks.
  • Godmanis on möönnud, et mõned IMFi ametnikud on devalveerimist soovitanud (BNS). Kurb, kui IMF usub, et devalveerimine aitaks Lätit mingil moel. Täiesti vale arvamus IMFi poolt, aga see poleks esimene kord, kui sellised organisatsioonid eksivad nõustamisel. Läti teeb õigesti valuuta suhtes, aga peab olema väga ettevaatlik pankade päästmise osas. Parexi Jaapani võlakirja omanikke ei peaks Läti rahvas päästma, ma arvan.
  • Mina ei saa aru, miks inimesed on paanikas, kui kurss vabaks lastakse. Enamike riikide valuuta ongi vabalt ujuv. See ei tähenda kohe ostujõu vähenemist, vaid aitab muutuda majandusel paindlikumaks. Näiteks Rootsi krooni kurss on kukkunud. Kas kohe on nende ostujõud väiksem? Euro on ka dollari suhtes kukkunud (devalveerunud) tervelt 20 protsenti. Kas siis eurotsooni riikide elanike ostujõud on oluliselt vähenenud. Ei ole ju....

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:51

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing