Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lugeja arvab: IMF nõuab Läti lati devalveerimist

  Valus ... Ei tea, mis soovitusi IMF Eestile annaks, kui neilt küsida?Argentina ju ei devalveerinud peesot, vaid lasi selle kursi dollari küljest vabaks. Varsti oli peeso väärtus kukkunud 4 korda. Vaevalt ka Lätis mingist mõnekümne protsendisest devalveerimisest kasu oleks. Kursi vabaks laskmine on ilmselt ainus pääsetee.Selliste pealkirjade kasutamine on ebakorrektne, suisa moraalselt õigustamatu. Ma olen sel teemal liikuva uudistevooga kursis ning ma ei saa aru, kuidas on võimalik teha infokillust, et "mõned IMFi spetsialisid arvavad, et Lätis võib korduda midagi Argentina stsenaariumi laadet" pealkirja, et "IMF nõuab Läti lati devalveerimist?"Huvitav, kui IMF tõesti sellist arengut soovitas, siis mis on see Läti tööstuse üldtuntud eksportartikkel, mis maailmaturul omandaks ilmse turueelise?Asi töötab vastupidi - lätlased ei suudaks enam välismaist nänni nii palju osta. Isegi kui eksport ei kasvaks, läheks kaubandusbilanss positiivseks.Godmanis on möönnud, et mõned IMFi ametnikud on devalveerimist soovitanud (BNS). Kurb, kui IMF usub, et devalveerimine aitaks Lätit mingil moel. Täiesti vale arvamus IMFi poolt, aga see poleks esimene kord, kui sellised organisatsioonid eksivad nõustamisel. Läti teeb õigesti valuuta suhtes, aga peab olema väga ettevaatlik pankade päästmise osas. Parexi Jaapani võlakirja omanikke ei peaks Läti rahvas päästma, ma arvan.Mina ei saa aru, miks inimesed on paanikas, kui kurss vabaks lastakse. Enamike riikide valuuta ongi vabalt ujuv. See ei tähenda kohe ostujõu vähenemist, vaid aitab muutuda majandusel paindlikumaks. Näiteks Rootsi krooni kurss on kukkunud. Kas kohe on nende ostujõud väiksem? Euro on ka dollari suhtes kukkunud (devalveerunud) tervelt 20 protsenti. Kas siis eurotsooni riikide elanike ostujõud on oluliselt vähenenud. Ei ole ju....
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Nõustajad: tehinguturg kukkus, aga vaba raha otsib sihte – ka Eestis
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Maailma suurim kaevandusfirma teenis kopsaka kasumi Ettevõte maksab rekordilist dividendi
Kaevandushiid BHP Group teenis tänu kivisöe ja teiste toorainete hinnatõusule kopsaka kasumi, lisaks teatati rekordilisest dividendist, vahendab Reuters.
Kaevandushiid BHP Group teenis tänu kivisöe ja teiste toorainete hinnatõusule kopsaka kasumi, lisaks teatati rekordilisest dividendist, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
TOP: Pereettevõtete ladviku moodustavad kaubandusärid
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Šiauliai pank peatas rublamaksed, Venemaa marus
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.