Tulumaksutagastus võib kokku tõmbuda

Virge Lahe 16. jaanuar 2009, 00:00

"Igal juhul me sellise võimaliku meetme välja töötame ja leiame sellele ka rahalise katte," rääkis Padar sellest, et riik on valmis mingi aja möödudes rakendama täiendavaid garantiimeetmeid laenuintresside pikendamise tagamisel, kui olukord eluasemelaenuturul veelgi halvemaks läheb.

Otsesed nõuded tekivad Padari sõnul siis, kui garantiisid on vaja realiseerida. "Me läheme valitsusse terve rea seadusmuudatusettepanekutega, mis puudutavad 2010. aasta eelarve ettevalmistust," selgitas rahandusminister, tuues ühe teemana välja tulumaksutagastuse maksimummäära allapoole toomise 50 000 kroonilt aastas. "Näiteks 30 000 krooni peale," arvas Padar.

"Kui rakendada intressi tagastamist sellest aastast, siis esimesed nõuded riigi vastu võiksid tekkida paari aasta jooksul," ütles rahandusministeeriumi nõunik Rein Järvelill. Padar uskus, et selle seadusemuudatusega saame kinnisvaraturul solidaarsust juurde.

Padari hinnangul tagatakse garantiiga mingigi turvalisus, kui inimene ühelt töökohalt ennast teisele vormistab. "Kindlasti me ei lähe seda teed, et hakkame laenusid kinni maksma," toonitas ta. Esimene eelistus on alati see, et Eestis oleks töökohtasid, et inimesed ei satuks sellisesse olukorda, rääkis Padar.

Küsimusele, kuidas võiksid töökohad säilida, vastas Padar, et töökohad säilivad, kui firmad töötavad. Järvelill aga toonitas, et kõik lahendused, eriti need, mis puudutavad majandusküsimusi ja sotsiaalvaldkonda, ei saa tulla rahandusministeeriumist.

Padar kohtus nelja suurema panga Nordea, Sampo, Swedbanki ja SEB juhtkonnaga. Kohtuti ainult tütarpankade filiaalide juhtidega, emapankade juhtidega ei kohtutud. Padari sõnul on emapangad andnud kõikidele kohalike pankade juhtidele piisavalt paindlikkust. Tal on plaanis ka väikeste pankade juhtidega kohtuda, kui ajagraafik seda võimaldab.

Padari sõnul oli pangajuhtidega kohtumise eesmärk olukorrast ülevaate saamine. "Vaatasime teemasid kolmes blokis - olukord eluasemeturul, ettevõtluse krediteerimine ja võimalikud riigipoolsed meetmed," avalikustas ta vestluse sisu. "Me saime enam-vähem pildi ette, kuidas pangad suhtuvad. Me tahtsime saada ka pankade seisukohta, milles nad näevad riigi rolli tekkinud olukorras," rääkis rahandusminister lähemalt.

Padar oli arvamusel, et selliseid kohtumisi tuleb jätkata. Pankadega lepiti kokku, et kui olukord selgineb, siis tahetakse pangaliidus uuesti kokku saada. "Intressi tagamise põhjal tekkis konkreetne skeem ja selles osas suhtleme pankade ja KredExiga," lisas ta.

Rahandusministri mure oli see, et korralikud inimesed, kes on võtnud eluasemelaenu ja kes on kõiki oma kohustusi täitnud, aga kus üks või mõlemad pereliikmed on ajutiselt kaotanud töö, saaksid sel perioodil leevendust, et eluase säiliks. "Loomulikult me saame rääkida piiratud ajast, kus neid leevendusi saab rakendada," rõhutas Padar. "Tegelikult on kõik pangad, kellega kohtusin, selles küsimuses väga vastutustundlikud."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing