Kodumaine verevalamine

Silvia Viidik 03. märts 2009, 00:00

Eilne börsipäev Tallinnas oli kahtlemata erakordne, kuid kahjuks mitte positiivses mõttes.

Eilset päeva kirjeldab hästi sõnapaar "katastroofiline kukkumine" - aktsionärid näitasid raevukalt, mida nad reedel avaldatud tulemustest arvavad, ning otsustasid oma aktsiaportfelle põhjalikult puhastada.

Müügisurve viis börsi kogukäibe 15,2 miljoni kroonini ning börsiindeks langes 2,36 protsendi võrra. Peamisteks põhjavedajateks olid reedel väga kehvad majandustulemused teatanud Olympic ja Silvano, kes venitasid oma miinuse 24 protsendini.

Nii suur miinus oli võimalik suurendatud alumiste võrdluslimiitide tõttu, mis lubasid kolme ettevõtte aktsial - Baltika, Olympic ja Silvano - kukkuda kuni 25 protsenti tavalise 15 protsendi asemel. Ja aktsiad kasutasid kukkumisvõimalust väga hoolega.

Baltika aktsia käis ära 9,54 kroonil, peaaegu 20protsendilises miinuses, kuid sulgus lõpuks 2 krooni reedesest sulgemishinnast madalamal. Aastaga on aktsia langenud 78 protsenti ning reedel teatas ettevõte 41,4miljonilisest kahjumist.

Olympicu aktsia oma eilse päeva madalaimast punktist - 5,95 krooni - ülespoole enam tõusta ei suutnudki ning kaotas päevaga turuväärtusest peaaegu neljandiku. Investorite pettumus 556 miljoni kroonise kahjumi üle lõppes koleda väljamüügiga. Aastaga on Olympicu aktsia kukkunud 87 protsenti.

Siinsetel lehekülgedel ka riskifondiks nimetatud Silvano eilne kõige madalam punkt - 4,38 krooni - jäi samuti kirja sulgemishinnana. Aastaga on aktsia hind kaotanud uskumatuna näivad 93 protsenti ning reedel teatas ettevõte 159,5miljonilisest kahjumist.

Päeva lõpuks tuli siiski ka midagi ilusat, kolm ettevõtet suutis end plussi pöörata. Tallink Grupi aktsia, mis terve päeva kordagi miinuspoolele ei vajunud, sulgus 3,33protsendilises tõusus. Trigon, mis enamiku päevast veetis 12protsendilise miinuse lähedal, sulgus 6,06protsendilises plussis, ning Tallinna Vesi, mis päeval kõigutamatult nullis aega veetis, kerkis päeva lõppedes 3,35 protsenti.

Kauaks börsil verd veel jätkub?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing