Puidu hind laastab RMK prognoose

Anne Oja 31. märts 2009, 00:00

"Aasta esimesed kaks kuud on näidanud kahekordset käibe kukkumist võrreldes möödunud aasta sama perioodiga ja puiduhinnad on langenud alla 2004. aasta taset," tõdes RMK nõukogu esimees Ülle Rajasalu. "Seetõttu valmistas RMK juhatus ette uue eelarveprojekti, millega nähakse ette kulude vähendamist kolmandiku võrra," lisas Rajasalu. Kogutulu väheneb eelarve järgi ligi 400 miljoni krooni ehk umbes 25% võrra.

RMK ühe suurima äripartneri tselluloositehase Estonian Celli juhatuse liikme Riia Ratniku sõnul tarnib RMK neile ühe kolmandiku puidust. "Seetõttu pole elu ja surma küsimus, kui nad raiemahtu vähendavad, kuid me eeldame, et nad lepingut täidavad," selgitas ta. Ratnik andis mõista, et RMK kaupleb luba tarnida neile vähem haavapuitu, kui koostöölepingu lõtk lubab. Estonian Celli makstav raha on jäänud tema sõnul lepingu piiridesse.

RMK juht Aigar Kallas ütles, et tänavu jäävad nende tootmismahud samaks, kuid alltöövõtjatele makstakse metsa ülestöötamise eest varasemast vähem. "Meil on hinnakokkulepped, mis seda võimaldavad," selgitas Kallas kütuse ja muude tootmissisendite hinnalangusele viidates.

RMK tänavune ligikaudu 400 miljoni kroonine tuluvähenemine tekib eelkõige puidu kokkuostuhinna järsust kukkumisest. "Paberipuit on küttepuudega samas hinnas. Sellist pretsedenti pole varem Eestis olnud," sõnas Kallas.

Stora Enso Eesti ASi nõukogu juht Rait Hiiepuu ütles, et Eesti, Läti, Leedu ja Venemaa paberipuitu pole enam kuhugi müüa, kuna nõudlus paberi järele on oluliselt vähenenud.

Ratnik tõdes, et haavapuidust tselluloosi valmistava Estonian Celli tegevusvaldkonna müügihinnad on kõvasti kukkunud. "Hinnad on kukkunud 30% ja ka nõudlus pole enam selline," rääkis ta.

Kui haavapuidu hind on langenud 30%, siis alternatiivne paberipuit ehk kuusk, kask ja mänd on kõrgajaga võrreldes odavnenud tervelt 60%, lisas Kallas.

Hiiepuu ütles tuleva aasta raiemahtude võimalikku vähenemist kommenteerides: "Kõike võib juhtuda. Kui RMK otsustab raiemahtusid vähendada, on see samas surmahoop Eesti metsatööstusele."

Hiiepuu hinnangul on RMK tootmiskulude kärped õigustatud: "Kuna kõik kulud on langenud, on see teatud mõttes õigustatud."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing