Kapitali ahistamine trendikas

Romet Kreek 01. aprill 2009, 00:00

Borati poolt üle ilma tuntuks tehtud Kasahstan ning Ukraina on astunud või astumas samme, mis võivad peletada eemale nii välismaist kui ka kohaliku kapitali.

Ukraina on nõudnud kommertspankadelt, et need ei ostaks ega müüks valuutat madalama kursiga kui keskpanga päevaks kehtestatud miinimumkurss. Kasahstani parlament valmistub andma presidendile volitusi, mis sunniks eksportööre valitsusele müüma saadud välisvaluuta.

Mõlemad riigid devalveerisid oma rahvusvaluuta ja on viimase kuue kuu jooksul päästnud pankasid. Samal ajal on üle maailma suurim majandussurutis pärast Teist maailmasõda ja see on löönud ekspordinõudlust ning külmunud krediiditurud on peletanud eemale välisinvesteeringud.

Ukraina ja Kasahstan kuuluvad tänavu maailma kümne halvima tootlusega aktsiaturu sekka, olles kaotanud vastavalt 26 ja 28 protsenti.

Ukraina valuutareservid on kuue kuuga, arvestades veebruari lõpust, kukkunud kolmandiku võrra. Suurem osa 12miljardilisest reservide kahanemisest on läinud grivna ostmiseks, ütles Nomura ökonomist Ivan Tsakarov. Grivna on dollari vastu kukkunud septembrist 37 protsenti, kuna riigi suurima ekspordikauba terase väljavedu on vähenenud 50 protsenti.

"Sellised riigid nagu Ukraina ja Kasahstan vajavad kapitalikontrolli, et saada jagu kapitali pagemisest," ütles 200 miljoni dollarilist arenevate turgude fondi juhtiv Douglas Polunin Polunin Capital Pertnersist. "See aitab majandust, kuna sellisel juhul ei saa tormata kapital äkki riigist välja, millel oleks destabiliseeriv mõju ettevõtete bilanssidele. Üldse on kapitalikontroll üks tore asi, kuigi välisinvestorid kardavad, et nad ei saa enam riigist raha välja viia."

Ukraina keskpank teatas, et pankade juhid vastutavad selle eest, kui pangad näitavad oma kodulehekülgedel või Bloombergis ja Reutersis nõrgemaid grivna kursse. Ukraina uurib pankade võimalike valuutaspekulatsioone.

Moskvas asuv Prosperity Capital Management, mis on endistesse Nõukoguse Liidu riikidesse investeerinud 1,9 miljardit dollarit, on müünud Ukraina aktsiaid. Kuid fondijuhid ei saa raha riigist välja viia, kuna Ukraina pangad ei soovi müüa varutud dollareid.

"Käib verelaskmine," ütles Prosperity direktor Ivan Mazalov.

Ukraina on IMFi käest laenu soovimise järel päästnud 11 panka.

"Ukraina võib kehtestada kohe kapitali väljaveole maksud," ütles Deutsche Banki peaökonomist Jaroslav Lissovolik. "Ka võib riik nõuda eksportööridelt osa või kogu valuutatulu vahetamist grivnadeks keskpanga kursiga."

Kasahstani valitsus valmistub piirama kapitali väljavoolu. Parlamendi alamkoda kiitis heaks eelnõu, mis annab presidendile õiguse sundida eksportivaid firmasid müüma valuutatulud valitsusele.

See võib lüüa Kasahstanis tegutsevaid eksportööre, nagu Exxon Mobilit, Totalit ja Chevronit. Need ettevõtted ei saa maksta dividende ega viia kasumit riigist välja, ütles ING ökonomist Tatjana Orlova.

Lisaks keelustaks Kasahstani seaduseelnõu ettevõtetel ja eraisikutel välismaksete tegemise välisvaluutas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing