Eesti tõttu on Rootsi odav

Romet Kreek 07. aprill 2009, 00:00

Rootsi aktsiaturg muutus tänavu maailma parimaks arenenud aktsiaturuks, kuna Rootsi kroon on kukkunud euro vastu rekordmadalaks, vahendas Bloomberg.

OMX Stockholm 30 indeks on tänavu tõusnud 7,4 protsenti, lüües Rootsi valitsuse võlakirjasid 10,7 protsendipunktiga. Rootsi krooni kukkumine on muutnud Ericssoni ja Sandviki aktsiad hinna-kasumi suhtarvult odavaimateks alates 2002. aastast võrreldes Dow Jones Stoxx 600 indeksiga.

Raiffaisen Capital, Versicherungskammer Bayern ja Svenska Handelsbanken panustavad, et eksportööride tõus nullib Rootsi majanduse poole sajandi suurima kukkumise ning Eesti, Läti ja Leedu allakäigu mõju. Rootsi pangad on Balti riikide suurimad võlausaldajad, omades ING Groepi andmetel umbes 75 miljardi dollari ulatuses nõudeid.

"Rootsi aktsiaturg on ekstreemselt odav, seetõttu otsustasime investeerida," ütles Raiffeiseni globaalaktsiate juht Herbert Parus. "Nõrgem kroon on väga atraktiivne."

OMX P/E suhtarvu näiduks oli 10,4, mis on 38 protsenti madalam Euroopa Stoxx 600 indeksi vastavast suhtarvust.

Ericssoni aktsia on tänavu tõusnud 22 protsenti. Ettevõte genereerib 96 protsenti käibest väljaspool Rootsit. Ericsson teatas tänu valuutakursside liikumisele analüütikute oodatust suuremast käibest. Sandvik teatas 4. veebruaril analüütikute ootuseid ülatanud IV kvartali käibest. Ettevõtte müügist tuleb rohkem kui pool väljastpoolt Euroopat. Aktsia on tänavu tõusnud 8,2 protsenti.

"Rootsi saab kasu nõrgast kroonist," ütles Versicherungskammer Bayerni fondijuht Jean-Claude Wolferstätter. "Turg küsib selgelt - kes elavad kriisi üle? Kes võivad kriisist väljuda tugevamatena? Rootsis on mitmeid ettevõtteid, mis vastavad nendele tingimustele, näiteks Sandvik." Rootsi rahandusminister Anders Borg ütles läinud nädalal, et Rootsi majandus kukub tänavu 4,2 protsenti.

"Lühiajaliselt mõjutavad turgu balti hirmud," ütles Svenska Handelsbankeni fondijuht Henrik Degrer. "Pikaajaliselt aitab nõrk kroon kodumajanduse paranemisele."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing