Igasta: ühinemine väldiks vaikelu börsil

Romet Kreek 13. aprill 2009, 00:00

Ühe Balti börsi, mitte pelgalt ühise, kolmel eraldiseisval börsil põhineva virtuaalse kauplemiskeskkonna teke oleks ainulaadne, innovaatiline ja perspektiivikas ettevõtmine. See samm ei ole vajalik niivõrd praeguse kriisi lõpetamiseks, kuivõrd turu pikaajalise arengu tagamiseks, rääkis Igasta.

Igasta arvates ei saa eraldiseisvate börsidena ükski Balti turg tõenäoliselt kunagi ühegi tõsiseltvõetava võrdlusindeksi koosseisu, nagu näiteks MSCI Emerging Europe. See omakorda pärsib tugevalt nii välisraha huvi siinse turu vastu kui ka võimalust turul osaleda. Formaalsete MSCI Barra nõuete täitmine ühe börsina oleks oluliselt reaalsem kui kolme eraldi turuna (praegu kuulub Eesti ja Leedu MSCI piiriturgude ehk frontier market'ite hulka ja indeksisse). Lisaks tekiks ühisbörsil mingigi arvestatav kapitalisatsioon, võrreldav näiteks Bulgaariaga, ja paraneks likviidus, turg tervikuna oleks paremini nähtav ja mõistetav.

"Välisinvestorid vaatavad Baltimaid ühtsena ja kogu Kesk-ja Ida-Euroopa kontekstis. Pahatihti avastavad uued investorid ja pettuvad asjaolus, et Balti aktsiaturg jaguneb veel väiksemaks algosadeks - Tallinn, Riia ja Vilnius, millel on küll sarnane regulatsioon, kuid erinevad arvelduspõhimõtted ja -valuutad," ütles Igasta. Kui Eestis toimuvad väärtpaberiarveldused nii eurodes kui ka kroonides, siis Lätis ja Leedus ainult kohalikus valuutas. Kui saaks Balti börsil kõik aktsiad noteeritud eurodes, tehingud ja väärtpaberite arveldused eurodesse, oleks see suur samm edasi, arvas Igasta.

Ka OMXi jaoks oleks see mõistlik käik eeskätt mastaabiefekti silmas pidades. "Kahtlemata eeldab selline ühinemine põhjalikku eeltööd tehniliste aspektidega, koostööd teiste Balti riikide järelevalvetega ja muude asjasse puutuvate instantsidega, kuid ühtegi ületamatut takistust mina siin ei näe," kinnitas Igasta.

Majandusminister Juhan Partsi arvates võiksid ettevõtted olla rohkem huvitatud börsile tulekust ja esmastest aktsiaemissioonidest uue kapitali kaasamisel, kui börs oleks suurem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing