Puidufirma põleng peatab ekspordi

Kadri Paas 27. aprill 2009, 00:00

"Praegu ei tootnud me midagi lattu, kõik läks otsejoones ekspordiks. Meil ei ole esimese poolaasta jooksul mingit majanduslangust olnud. Mai, juuni, juuli on kõik tellimustega kaetud," rääkis Ilves.

Tuli sai alguse termoahju juurest ning levis mõne minutiga tervesse tootmishoonesse. "Kahju võib väga üldjoontes arvutades olla umbes 30 miljonit krooni. Meil on kindlustus olemas, aga kehv on see, et õnnetus juhtus just hooaja alguses," märkis Brenstoli juht ja kaasosanik.

Ilvese sõnul oli ettevõttes kaks termoahju ja nüüd pole ühtegi. Üks hävinud ahjudest maksis 13-15 miljonit ja teine umbes 8 miljonit krooni. Lisaks põles täielikult maha hoone, mõned masinad ja 40 tihumeetrit materjali.

Tegevjuhi kinnitusel peab ettevõte kibekiiresti leidma koha, kus termotooteid valmistada või endale ruttu uued ahjud soetama. Muidu võib õnnetus Brenstolile hullusti lõppeda. "Käpuli me selle tulekahju pärast nüüd küll kohe ei ole," lisas Ilves.

Brenstoli puidukuivati süttis eile veidi pärast südaööd. Ettevõtte tootmisplatsil on küll öösiti valvur, kuid too sai õnnetusest teada seadmete operaatorilt, kes nägi kodus arvutis termoahju veateadet.

Sündmuskohale sõitis üheksa päästemeeskonda, kelle saabudes põles kuivatihoone lahtise leegiga. "Päästjad jõudsid kuue minutiga kohale, kuid siis ei olnud enam väga palju päästa," rääkis Ilves.

Tule levik muudele tehasehoonetele ning ümberkaudsele puitmaterjalile hoiti ära, kuid kustutustööd kestsid keskpäevani. Inimesed õnnetuses viga ei saanud.

Lool asuva Brenstoli juht ei osanud eile kommenteerida tulekahju võimalikke põhjuseid. "Meil on siin külaga probleeme olnud. Kui me termoahjus materjali töötleme, siis see põhjustab teatud haisu," sõnas ta. "Kas keegi võis üle aia hüpata ja hoone väljastpoolt süüdata, eks uurimine näitab," ei tahtnud Ilves esialgu kedagi süüdistada.

Pärast Mustika kaubanduskeskuse põlengut Tallinnas märtsi alguses on ettevõtteid puudutavaid tulekahjusid olnud Eestis mitu: Otepää golfihoone, pansionaat Haapsalus, suurfarm Valgamaal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing