Tegutsegem vastutustundlikult

Urve Vilk 27. aprill 2009, 00:00

Hea meel on tõdeda, et hoolimata keerukast olukorrast majanduses on ettevõtteid, kes mõtlevad äri tegemisel ka tegutsemisega seonduvale vastutustundlikkusele nii looduse, majanduse kui ka ühiskonna seisukohast.

Ning et 49 ettevõtet lubas ennast koostatava TOPi tarbeks sellest vaatevinklist ka uurida.

Ehkki vastutustundliku ettevõtluse indeksi põhjal koostatud pingerea tipus figureerivad suured ettevõtted, tahaks loota, et jõudu vastutustundlikku tegutsemisse panustada jätkub ka väiksemat sorti organisatsioonidel.

Esikohta jagavad suurettevõtted Swedbank ja Tallinna Vesi tekitavad ettevõtluse vastutustundlikkuse seisukohast vastakaid arvamusi.

Ettevõtete esindajatega vesteldes sai aga selgeks, et tegutsemine erinevate huvigruppide - kliendid, omanikud ning ühiskond - nimel on organisatsioonides põhjalikult läbi mõeldud ning lisaks äritegevusele püütakse tegevusse siduda ka palju sellist, mis aitab säilitada ja parandada nii loodus- kui ka majanduskeskkonda, soovitakse anda oma osa ühiskonda.

Silmakirjalik oleks ka ennast lõhki laenanud perede ning firmade hädades süüdistada ainuüksi heldelt laene väljastanud panku. Kahtlemata oli toimunud agressiivne müük, mil iga pangakontori külastus lõppes laenu- või krediitkaardipakkumisega. Eestlasele, kel polnud majanduse tsüklilise arengu kogemust ning kes ootas optimistlikult tulevikult ainult kasvu, oli see liiga pealetükkiv.

Ent lõplik otsustamisvastutus oli ja on siiski igal firmal ning eraisikul endal, nii ebameeldiv, kui seda praegu tekkinud olukorras ka tunnistada poleks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:56
    Otsi:

    Ava täpsem otsing