Töölepinguseadus oli liiga kõva pähkel

Silvia Kruusmaa 14. mai 2009, 00:00

Eesti Tööandjate Keskliit peab võimalikuks töötuskindlustusmaksete tõstmist 4%ni, tööandjate maksemäär võiks tõusta kehtivalt 1%-lt maksimaalse 1,5%ni. "Ettevõtjatel on praegu kaks selget prioriteeti - jõustada uue töölepinguseaduse koondamishüvitiste regulatsioon kokkulepitud ajal 1. juulil ning liituda eurotsooniga hiljemalt 1. jaanuaril 2011," ütles tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis.

Tööandjate keskliit kordab oma nõudmist kehtestada uue töölepingu seaduse koondamishüvitiste regulatsioon muutumatul kujul alates 1. juulist 2009, kuna vastasel korral ähvardab ettevõtlust pankrottide laine, mis viib tööhõive veelgi ulatuslikumasse langusse.

K Grupp Turvateenused juhatuse liige Margus Laasi ütles, et uus töölepinguseadus nende firmat ei morjenda. "Meil pole siiani probleemi olnud ka vana töölepinguseadusega. Koondamiste probleemi meil pole, loome raskel ajal hoopis töökohti juurde," rääkis Laasi, kelle firma annab tööd üle 300 inimesele.

Laasi arvab, et uus seadus toob siiski mõneks ajaks segase aja kaasa. "Koht, mis on praktikas proovimata, hakatakse läbi kohtumenetluste parandama. Aga see on paratamatu," tõdes Laasi.

Laasi on nõus tööandjate keskliidu ettepanekuga, mille järgi töötuskindlustusmakse tõuseks, sest ettevõtja jaoks see ei oleks nii suur raha.

OÜ Manufaktuur juht Erik Tohvri, kes annab tööd neljale inimesele, märgib, et uus seadus võiks lubatud ajal kehtima hakata. Samas enda ettevõttele ta kohe praktilist kasu ei näe kerkivat. Seda, et uue seadusega töötaja elu ebakindlamaks muutub, peab Tohvri loomulikuks. "Mina ettevõtjana ei jõua ka kõigi elu kindlustada. Igaüks peaks ise oma riskid maandama, mitte kõik tööandja kaela panema," kommenteeris ta tööandjate keskliidu eilset avaldust, et töötuskindlustusmakse võiks tõsta 4%ni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing