Delfi: kaebame otsuse Leedo asjas Euroopa kohtusse

Kadri Paas 11. juuni 2009, 00:00

Riigikohus nõustus alama astme kohtute seisukohaga, et Delfi internetiportaalis 24. jaanuaril 2006. aastal avaldatud artikli "SLK lõhkus plaanitava jäätrassi" juures avaldatud 20 kommentaari on au teotavad oma vulgaarse, inimväärikust alandava ja ähvardusi sisaldava iseloomu tõttu.

Riigikohtu otsuses on kirjas, et portaalipidaja on kohustatud selgelt õigusvastase sisuga kommentaaride avaldamist ennetama ja selliste kommentaaride avalikustamisel on portaalipidaja kohustatud need võimalikult kiiresti portaalist kõrvaldama.

"Eesti kohus on võtnud Euroopas täiesti pretsedenditu seisukoha, mis on vastupidine kogu senisele kohtupraktikale. Samuti ei saa nõus olla sellega, et teo tegelik toimepanija millegi eest ei vastuta ja kogu vastutus pannakse vahendaja õlule. Selline otsus ei aita kuidagi kaasa internetiruumi korrastamisele," lausus Raudsalu.

"Me kaebame otsuse edasi Euroopa Inimõiguste Kohtusse," kinnitas ta.

"Juhime tähelepanu riigikohtu poolt edastatud tähelepanekule, et "märgitud kohustused kui ka hüvitise väljamõistmine kujutavad küll sõnavabaduse riivet, mis on aga õigustatud au ja hea nime kaitsega," lisas Raudsalu.

Ärimees Vjatšeslav Leedo rõõmustas riigikohtu lahendi üle, sest tema hinnangul on inimesed seni internetisõimu ees olnud kaitsetud.

"Mul on väga hea meel, et kõik kolm kohtuastet leidsid, et karistamatu sõim ei ole meie riigis siiski aktsepteeritav, ja see annab lootust, et midagi lähiajal muutub," arvas Leedo.

Leedo väitel ei sõdinud keegi selles kaasuses vaba sõna vastu. "Need, kes seda arvamust aastate jooksul kujundasid, üritasid tegelikult mõjutada kohtusüsteemi ja survestada hagejat. Mul on hea meel, et see ei läinud läbi," märkis Leedo.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing