Alcoa annab hooaja avalöögi

Romet Kreek 08. juuli 2009, 00:00

Täna avaldab esimesena eliitaktsiaindeksisse Dow Jonesi tööstuskeskmine kuuluvatest aktsiatest oma II kvartali majandustulemused alumiiniumitootja Alcoa.

Mida oodata ettevõttelt, mille aktsia on aastaga kukkunud 71 protsenti? Analüütikud ootavad Bloombergi andmetel ettevõttelt 0,34 dollarit kahjumit aktsia kohta.

Esiteks on ettevõtte tulemus oluline, kuna selle alusel võivad võtta investorid hoiaku enne teiste ettevõtete tulemuste avaldamist. Kui tulemus tuleb oodatust palju viletsam (või on ettevõte murelik tuleviku pärast), on investoritel hea põhjus kasumivõtuks olemas. Tuleb aga tulemus oodatust parem, võiks see anda päris tugeva ostusignaali. Alcoa kliendid on nii autotööstuses, pakendamises, ehituses kui ka tööstuses, mistõttu on see heaks majandusindikaatoriks. Kuidas läheb kundedel ja majandusel, sellele annab vihje ettevõtte tellimusteraamat.

Alcoa aktsia tõusis eile veidi üleeilse 6,1 protsendise languse järel. 52 nädala jooksul on aktsia liikunud 4,97 ja 35,66 dollari vahel.

Standard & Poor's 500 nelja kuu jooksul tehtud 40 protsendine tõus tundub küsitav, kuna investorid kardavad, et ettevõtete tulemuste halvenemine ei õigusta selliseid tasemeid.

"On selline tunne, et me liikusime liiga kiiresti," ütles Philadelphia Trusti investeerimisjuht Richard Sichel Bloombergile. "Algava tulemuste avaldamise hooaja ootused ei ole tegelikult positiivsed. Väga suured on kahtlused, kas me seal aastal mistahes punktis üldse näeme majandusaktiivsuse hoogustumist."

Analüütikud ootavad II kvartalis S&P 500 indeksisse kuuluvatelt ettevõtetelt 34 protsendist kasumite langust ja kolmandas kvartalis 21 protsendist kahanemist. Esimeses kvartalis kukkusid kasumid aastataguse ajaga võrreldes 60 protsenti.

Analüütik Davis Silver Wall Street Strategies'ist ütles, et II kvartalis lendasid metallitootjate aktsiad läbi katuse, kuna spekuleeriti, et majanduse olukord ei ole nii halb. Nüüd on mõtlemine muutnud ja muretsetakse majanduse pärast.

"Vähem halb meelestatus on tõesti oma aja ära elanud," ütles ta. "Ja nüüd näeme turu allapoole vajumist ajani, mil me näeme tõesti seda head uudist."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing