Välismaale püüdleb topeltpalju õppureid

Katre Pilvinski 15. juuli 2009, 00:00

"Võrreldes eelmise aastaga kandideerib tänavu Euroopa ülikoolidesse keskmiselt kaks korda rohkem inimesi. Nüüd tahetakse minna õppima ka magistriõppesse, mitte ainult bakalaureuseõppesse," märkis ta.

Populaarseimad sihtkohad on tema ütlusel Inglismaa ja Taani, viimases on õppimine kõikidele ELi kodanikele tasuta. Erialadest on kõige nõutavamad majandus, samuti ka turism, meditsiiniga seonduvad alad ja informaatika, sõnas Rožkova.

Põhja-Ameerika ülikoolide teabekeskuse juhataja Eha Tederi sõnul on eestlaste huvi Ameerikas õppimise vastu stabiilne, kuid üldiselt on USA ülikoolid saanud tänavu rekordarvu avaldusi.

Teabekeskuse juhataja lisas, et hetkeolukord maailmas on mõjutanud õpihuvi. "Arvatakse, et just nüüd on õige aeg õppima minna. Mitmed Ameerika ülikoolid erinevatest osariikidest kinnitavad, et nad on suurendanud oma stipendiumifonde algavaks õppeaastaks, kuna inimestel on majanduslikult raske olukord," märkis Teder.

Tema sõnul pole majanduslangus Ameerikasse minejate arvu koomale tõmmanud.

Tudengeid välismaale vahendava Hakesi juht Hannes Lents tõi välja õppida soovijate pühendumise. "Need Eesti tudengid, kes kandideerivad, on rohkem pühendunud kui mullu. Varasematel aastatel on olnud palju vormitäitjaid," märkis ta.

Lentsi sõnul on tagasitulijaid enam kui õpingute järel välismaale jääjaid. "Eestlased tulevad tagasi ning nad on valmis panustama siia. Motivatsioon oma riigis midagi ära teha on kasvanud," tõdes Lents.

Et majanduslike raskuste tõttu jääks kellegi õppimisplaan välismaal katki, pole Lents täheldanud. "Vanemad väärtustavad haridust ning suguvõsa peale klapitakse see raha kokku. Kui vanematel on soov investeerida, siis investeeritakse laste haridusse," märkis ta.

Tallinna Ülikooli kunstiõpetuse alal lõpetanud Frank Koop alustab sügisest Inglismaal disainiõpinguid. "Eestis saab õppida ainult animatsiooni, kuid illustratsiooni ja animatsiooni koos mitte," põhjendas ta.

"Pole veel ette mõelnud, kas pärast õpinguid Inglismaal tulla tagasi Eestisse või jääda sinna," lisas ta. Enne Tallinnas ülikooli astumist õppis Koop aasta Kreekas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing