Algus Pärdiga ja Pärdita

Kersti Inno 11. september 2009, 00:00

Alles hiljuti Bremeni muusikafestivalilt naasnud Eesti Filharmoonia Kammerkoor alustab oma uut, 28. hooaega ja ühtlasi teist hooaega Hollandist pärit peadirigendi Daniel Reussi käe all.

Kooril on kujunenud kenaks traditsiooniks avada uus kontserdihooaeg helilooja Arvo Pärdi sünnipäeval 11. septembril helilooja kodulinnas Rakveres.

Ettekandele tuleb Pärdi Da Pacem ning saksa romantiku Felix Mendelssohni ja eesti helilooja Cyrillus Kreegi vaimulik koorimuusika. Dirigent Daniel Reuss on põiminud Mendelssohni ja Kreegi loomingut, kuna ta leiab hingesugulust nende kahe helilooja vahel. "Mõlemad heliloojad on suured meistrid, kes oskavad kirjutada vaimustavat muusikat just koorile. Neile mõlemale on iseloomulik väga kaunis helikeel ning põnev ja tundlik harmoonia", põhjendab valikut Reuss.

Seda kava on koor väga menukalt esitanud eelmisel hooajal Austrias, Itaalias ja Prantsusmaal. Sama kava salvestatakse Haapsalu Toomkirikus ka CD-plaadile, mis valmib novembris. Plaadi esitluskontserdil on plaanis esitatada kava ka Tallinna publikule.

Koori direktriss Anneli Unt nendib, et dirigent Daniel Reuss on laiendanud koori repertuaari, sealhulgas romantismi suunas: "Meie eesmärk on see, et ükski dirigent ei astuks täiesti eelmise jälgedes, ka Paul Hillier laiendas repertuaari võrreldes sellega, mida kammerkoor tegi varem. Eks Daniel Reuss võta kavasse oma lemmikuid, aga ma pean küll ütlema, et Mendelssohn sobib Eesti Filharmoonia Kammerkoorile ülihästi. Ta ei vaja suurt ja vägevat romantilist koori ja on meile hästi paslik."

Kõik need aga, kes loodavad kuulda hooaja avakontserdil Arvo Pärdi 4. sümfoonia Los Angeles Eesti esiettekannet, peavad pettuma. Helilooja soovil seda seekord siiski ei mängita.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing