Silvia Kruusmaa • 21. oktoober 2009 kell 21:00

Ahti Asmann: Ukraina vajab Eesti kogemust

Eesti on piisavalt tugev, et saab lubada hea inimese äraandmist ning mulle endale pakub huvi uus keskkond, ütles kolmeks aastaks Eestist lahkuv pangajuht.

Millal lahkumise otsus teada oli?

Hilissuvel. Ettepanku tegi SEB grupi juhatus. Kogemus, mis Eestist on saadud - oleme töötanud kuus kvartalit majanduslanguse tingimuses ja suutnud olukordadega kohaneda - kulub ära. Rahvusvaheline ettevõte suunab oma parima know-how sinna, kus seda on kõige rohkem tarvis.

Kas lähete vabatahtlikult või pandi teid fakti ette?

Minemine on ikka vabatahtlik. SEB grupil on vaja Ukrainas lisajõude, Eesti on piisavalt tugev, et saab lubada hea inimese äraandmist ning mulle endale pakub huvi uus keskkond. Kombinatsioon on päris atraktiivne.

Tegu ei ole pagendamisega?

Kui viitate sellele, et äkki tulemused olid nii halvad, siis… Kui tulemused on halvad, siis saadetakse inimesed koju, mitte mujale riiki juhatuse esimeheks. Ukrainas langeb SKP 15%, inflatsioon on kõrge, pangandussektoris on probleeme tugevalt, grivna devalveerub. Sellisesse olukorda saadetakse tugevad inimesed.

Kas olete end Ukraina olukorraga juba põhjalikult kurssi viinud?

Kuni uue juhi leidmiseni tegelen enamik aega Eesti küsimustega. Ukraina jaoks esialgu palju aega ei ole. Seal tuleb keskenduda riskidele ja kuludele ning eeskätt praktilistele küsimustele. Eelmisel aastal SEB ühines Ukrainas teise pangaga, see on ju isegi stabiilsel ajal keeruline tegevus. Praeguses majanduskeskkonnas keegi suuri laienemisplaane ei pea. Pole mõtet panku osta, praegu saab panku lausa tasuta mõnikord (naerab).

Kas lähete uppuvat laeva päästma?

Pigem on see rooliveaga laev. SEB grupi näol on pangal tugev omanik. Sealne ärikultuur ja keel on väga erinevad. Kergem on suhelda Baltimaadest tulnud inimesel sealse kohaliku organisatsiooniga kui skandinaavlasel.

Olen SEB grupis 1994. aastast, mul on teadmised grupist, väärtushinnangutest, äritegemisest, lisaks on mul lihtsam selles kultuuris leida sealsete inimestega ühist keelt.

On Ukraina Teile vääriline väljakutse?

Riik on seal suurem, pank väiksem. Iga majanduskriis saab kunagi otsa ja sellele järgneb tõus. Mingil hetkel on seal kõva potentsiaal. Ukraina mõttes pole kontorivõrk suur, analoogne Eestiga. Meie eesmärk pole turuosa kasvatada, lähtume teistest kriteeriumitest. Vaatame, mida saame pakkuda ja kes sihtgrupp võiks olla.

Nii et Baltimaades osatakse pangandust nii hästi teha, et minnakse seda juba teistele õpetama?

Obama sai ka rahupreemia enne tegusid (naerab). Eks aeg näitab, kui hästi meil seal välja tuleb.

Hetkel kuum