Sirje Rank • 15. november 2009 kell 21:00

Finnairi streik segas lennuplaane

Laupäeval jäi ära õhtune lend Helsingist Pekingisse, kuna haigestunud piloodile ei leitud ületööaja keelu tõttu asendajat, kirjutas eile Helsingin Sanomat. Keelu kehtestasid Finnairiga pingelistes palgakõnelustes piloodid ühe survemeetmena juba nädalapäevad tagasi.

Laupäeval katkesid riikliku lepitaja vahendatud kõnelused osapoolte vahel sootuks ning Finnair teatas, et esmaspäevast jäävad streigi tõttu väljumata kõik liinilennud ning et juba pühapäeval ei välju Helsingist ilmselt kaugmaalennud ning nii Euroopa- kui ka riigisisesed lennud tagasilennuga esmaspäeval.

Millal Finnairi streik lõpeb, pole teada.

Tüli põhjus on vaidlus välistööjõu kasutamise üle Finnairi lennukites, mis on teisele lennufirmale välja renditud.

"Riikliku lepitaja ettepanek võimaldas tööjõu sisseostu igasuguste piiranguteta ega andnud pilootidele mingit kindlust oma töökoha suhtes. Me ei saa sellisele ettepanekule alla kirjutada," teatas Soome pilootide assotsiatsioon SLL.

"Meie seisukoht on, et Finnairi lennukeid juhivad Finnairi piloodid," ütles pilootide ametiühingu president Kristian Rintala. "Me oleme Finnairile lojaalsed ja oleme valmis leppima palgakärbete ja efektiivsuse tõstmisega," jätkas ta.

Finnairi pressiesindaja Taneli Hassinen rõhutas, et lennukite väljarentimisel ei ole pilootidel kaasarääkimise õigust.

Hetkel kuum