• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investorivalve väärtpaberiturule

  Mida teeb inimene, kes näeb pealt, kuidas pätt parasjagu naabri autol rattaid alt kruvib või kuidas naabermaja aknast keset ööd mööblit välja tõstetakse? Hakkab näiteks karjuma. Tormab ise suli püüdma. Või vähemasti haarab telefoni ja helistab politsei kohale. Sest tegu on vargusega.
  Väärtpaberitega manipuleerimine ning väärtpaberite tehinguteks siseinfo kasutamine on täpselt samasugune vargus nagu omaniku teadmata pangakonto tühjendamine või auto ärandamine ning selline börsimängur ise lihtsalt varas.
  Väärtpaberiturul tegutsejate seas on hinnatavaimad väärtused nutikus, hetketabamisoskus ja vaheltkasu suurus. Paraku peetakse tihtipeale nutikaks ka osavat manipuleerijat ja valimata vahenditega info hankijat - nutikus on käsitletav väärtpaberitega manipuleerimise sünonüümina ning hetketabamise ja siseinfo kasutamise vahele võib seada võrdusmärgi.
  Investorid teevad siiski ammu vahet spekulandil ja turuvargal, kuid ometi on viimasena nimetatusse suhtumine teistsugune kui tavalisse taskuvargasse - ei kiputa oma avastustest veebifoorumites teada andma ega finantsinspektsiooniga ühendust võtma. Arvatakse, et see on tühi ajaraiskamine ja sellest nagunii ei muutu midagi.
  Ent vaevalt oleks näiteks sel mardipäeval Tartumaal Ülenurme vallas loodud kuus uut naabrivalve piirkonda, kui inimesed ei usuks, et nad ise suudavad ennetada vargusi ja kaitsta enda ja üleaedsete kodusid. Küllap suurenenud usaldus politsei vastu ja usk iseendasse tõukas naabrivalveliikumist tagant.
  Nüüd on esimene väärtpaberitega manipuleerimise juhtum jõudnud kohtusse. Arco Vara aktsiatega manipuleerimises süüdistatud ärimehe Toomas Tooli kaitsja Allar Jõks ütles, et esimene vasikas läheb aia taha. Kohtu all on Toolile aktsiaid vahendanud endine SEB maakler. Teine SEB endine töötaja Dmitri Vassiljev sai siseinfo kasutamise pärast rahalise karistuse. Kinni on peetud veel kaks siseinfo kasutamises süüdistatut.
  Toimetus ei hakka ennustama. Viimane sõna on kohtu öelda. Oluline on, et selliseid juhtumeid on hakatud uurima ja uurimine jõuab ka kohtusse.
  Midagi ongi ju juba muutunud. Ja muutuks veelgi kiiremini, kui väikeinvestorid aitaksid ise kaasa džungliseaduste murdmisele. Võiks tekkida näiteks midagi naabrivalve taolist - investorivalve, miks mitte. See on hõlpsamgi, saab ilma bürokraatiata, organisatsiooni loomata, ning pole vaja öösiti läbi hangede või porilompide pätte taga ajada.
  Liikumised väärtpaberiturul on internetis jälgitavad. See, kes märkab kummalisi tehinguid, saab neist teistele teada anda sama kanalit kasutades, kodus tugitoolist lahkumata. Nii lihtne ongi asju paremaks muuta, kõigi investorite ja kogu väärtpaberituru jaoks.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
WeWork jõudis teisel katsel New Yorgi börsile
NYSE börsil alustas täna kauplemist kontorirentija WeWork, mille kahe aasta tagune esimene katse aktsiaid noteerida lõppes fiaskoga.
NYSE börsil alustas täna kauplemist kontorirentija WeWork, mille kahe aasta tagune esimene katse aktsiaid noteerida lõppes fiaskoga.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Videopilt: Enefit Green alustab börsil kauplemist
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.