ÄP fototoimetus • 6. detsember 2009 kell 21:00

Äripäev: tellisime andmed EVKst juba poolteist kuud tagasi

Sellele infole oli ligipääs kõigil soovijatel. Eesti Väärtpaberikeskus (EVK) saatis selle kohta pressiteate septembris ETV-le, BNSile, Postimehele, Eesti Päevalehele, Eesti Ekspressile.

Äripäeva väitel ei pea paika EVK viited, justkui oleks tegemist olnud mingi lühiajalise hooldustööde järgse tehnilise veaga.

EVK teenuste kasutamine oli kuni septembrini ajakirjanikele ebamugav, sest andmeid sai 20 krooni eest tellida ainult eraisik. Kui Äripäev selle kulu neile kompenseeris, siis lisandus erisoodustusmaks, ja meie raamatupidamine pidi tegelema paljude pisiarvetega.

Toimetus tegi suvel EVK-le ettepaneku, et registriinfot võiks saada laadida alla ka ettevõtte kontot kasutades. Septembri keskel tuli EVK palvele vastu ja tegi e-registri kodulehele täienduse. Selle kohta saatis EVK 17. septembril välja ka teate paljudele ajakirjanikele.

Oktoobris selgus, et EVK on teinud oma registris veel ühe tänuväärse muudatuse. Kui varem sai esitada päringuid ainult nende aktsiaseltside omanike kohta, kelle osalus oli 10% või rohkem, siis nüüd olid avalikud ka väiksemad aktsionärid ning võlakirja- ja fondiinvestorid.

Reedene lugu polnud esimene, mis nende andmete abil sündis. Me ei saanud seda teha kuidagi salaja, sest esitasime EVK-le päringu, mille vastu saime küsitud raportid. EVK esitas meile iga kuu alguses eelmisel kuul tehtud päringute kohta arve. EVK-l on olemas pidev ülevaade sellest, milliseid andmeid Äripäev nende registrist küsis.

Pensioniinvestorite andmed tellisime EVKst oktoobri lõpus. Need saadeti meile tabelina, kus peal oli suurelt kiri "AVALIKUD ANDMED". Arve tasumise tähtaeg oli 15. november. Tasusime arve korrektselt, ei ole midagi varastanud. Poolteist kuud oli EVK-l teada, et Äripäev on need andmed küsinud ja et need on ka meile väljastatud.

Planeerisime artikli teadlikult detsembri algusesse, kui on jäänud veel viimane võimalus inimestel III samba abil oma maksukoormust vähendada.

Äripäev ei ole päri kriitikaga, et tegemist on infoga, mida ei oleks tohtinud avalikustada. Avalikustasime nimekirja miljonäridest, kes kasutavad riigi loodud võimalust maksta vähem tulumaksu. Lisaks näitasime kõigile lugejatele ühe maksude seadusliku vähendamise võimaluse ning näiteks Tiina Mõis tõi välja ka selle süsteemi puudused.

Kolmas teemade ring on seotud investeerimisvõimaluste erinevate maksustamistega, mille me samuti selle looga taas tõstatasime.

Autor: ÄP

Hetkel kuum