Indrek Kald • 5. november 2010 kell 14:56

Ilves: Rail Baltica ja Via Baltica olgu ka Läti prioriteediks

President Toomas Hendrik Ilves avaldas tänasel kohtumisel Läti peaministri Valdis Dombrovskisega lootust, et tema uuele valitsusele on nii Rail Baltica kui Via Baltica jätkuvalt prioriteediks.

"Mõlemad transpordiprojektid on üks olulisemaid tahke Eestile järgmise aasta Balti koostöös," kinnitas president.

"Soovime alustada tihedat koostööd avamaks reisirongiliiklust olemasoleval raudteetrassil Tallinn–Riia–Kaunas–Varssavi," ütles Ilves. "Selleks on vajalik jõuda poliitilise kokkuleppeni Eesti, Läti, Leedu, Poola ja Euroopa Komisjoni vahel, et kõik osapooled on nõus alustama majanduslike ja tehniliste tingimuste ehk nn Rail Baltica Action Plani koostamist," lisas ta.

Eesti presidendi sõnul näitab Läti peaministri uue ametiaja esimene välisvisiit Eestisse meie kahe maa tihedat läbikäimist ja kindlaid omavahelisi suhteid.

President Ilvese sõnul on nii Eestis kui Lätis näha majanduse elavnemist, mis lubab eeldada, et kriisi põhi on selleks korraks läbitud. "Ent konservatiivne eelarvepoliitika ja riigi kulude väga hoolikas kontrollimine on jätkuvalt möödapääsmatud, vastasel juhul muutuksid kõik meie senised ponnistused mõttetuiks," sõnas Ilves.

Eesti riigipea ja Läti valitsusjuht tervitasid NATO uue strateegilise kontseptsiooni valmimist ning rõhutasid, et alliansi tugevus ja usutavus sõltub iga selle liikmesmaa panusest kollektiivsesse kaitsesse.

Täna Eestit külastanud Valdis Dombrovskis moodustas hiljutiste parlamendivalimiste järel Lätis uue valitsuse.

Hetkel kuum