15. november 2010 kell 21:00

Maarjamaa tippjuhtide palgad triivivad tõusulaines

Personaliotsingufirma Ariko Reservi omanik ja juht Igor Päss ennustas, et euro tulekuga seoses peaksid juhtide ja tippjuhtide palgad kasvama. "Protsenti ei ütleks, aga kasvutrend peaks olema," ütles ta.

Seevastu suurettevõtja Jüri Käo ei tahtnud numbriga nõustuda. "Ma kardan, et seal on Eesti kohta mingi anomaalia sees, sest turul küll mingist tõusust pole kuulda olnud. Meie pole juhtkonna palkasid kriisiaegadel küll tõstnud, neid pigem ikka vähendati," märkis Käo.

Ettevõtja Rein Kilgi sõnul pole Eestis mullune 2,8protsendiline tippjuhtide põhipalga tõus mingi drastiline number. "Selle lahkamine võib olla ajaraiskamine," kommenteeris Kilk ja kutsus vaatama numbrite taha.

"Palka arvestatakse ju nii, et kui üks inimene kaotab töö, siis keskmine palk tõuseb. Kui ettevõtetes vabastataks juhtidest töölisi ja tippjuhid jagavad koormuse ära, ka see viib keskmise palga tõusuni, kuigi sisuliselt on juhtimiskulud vähenenud," märkis Kilk ja lisas, et see võib mõjutada ka keskmise palga statistikat.

Pässi sõnul pole kajastatud näiteks seda, et raskel ajal struktuure optimeerides koondasid paljud kõigis Balti riikides esindusi omavad firmad need ühte riiki, märkis Päss.

"Ja kuna noil aastail vähenes põhipalk jõuliselt paljudes ettevõtetes, siis läks ka põhipalga ja boonuse proportsioon põhipalga kasuks," selgitas Päss.

Kilgi arvates hakkavad tuleval aaastal kasvama kõige kiiremini just selle sektori palgad, mis stardib kõige kiiremini. "Kui ma ainult teaksin, mis majanduses on in tuleval aastal," ei osanud ta sektorit aga nimetada.

Pässi hinnangul liikusid tippjuhtide palgad tegelikult juba selle aasta sügisel nõksu ülespoole. "See oli küll kitsas valdkonnas - tehnika näiteks. Samuti kasvab lõputult IT-sektor," märkis Päss.

Amrop Eesti partneri Tiina Keskküla hinnangul saavad palgad tõusta siis, kui on raha, mille eest seda maksta.

Mina arvan, et 2010. aastal juhtide kogupalk väheneb, sest 2009. aasta tulem oli nigel ja rahamass ühiskonnas vähenes. 2011. aastaks aga ennustaks juba juhtide keskmise palga kasvu.

Ebaefektiivsed ettevõted on tegevuse lõpetanud. Need ettevõtted, kes on suutnud eksporti kasvatada, on ka võimelised taas palku tõstma.

Autor: Kaisa Tahlfeld

Hetkel kuum