Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kellele on kasulik Jaanus Rahumägi?

  Alles see oli, kui kirjutasime, et riigikogu õiguskomisjoni liige ja julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni esimees, reformerakondlane Jaanus Rahumägi jättis väidetavalt osaliselt deklareerimata oma viimaste riigikogu valimiste kampaaniakulud.
  Tänane Äripäev kirjutab, kuidas Eesti tipp-poliitikutele ja -ametnikele kohustuslik majanduslike huvide deklareerimine on tegelikult nonsenss. Ning et sellesama endise turvaärimehe deklaratsioonid on tegelikult juba aastaid esitatud sisuliselt vormitäiteks. Kust tuleb Rahumägi rikkus? Kelle autodega ta ringi sõidab? Kas Vahemere kaldal asuv luksusvilla on kellegi tehtud kingitus? Miks ta selle omanikku varjab?
  Äripäeva uurimise tulemusena selgus, et perekond Rahumägi on oluliselt jõukam, kui see ametlikest dokumentidest ilmneb. Ametlikult, viimase majanduslike huvide deklaratsiooni kohaselt on Jaanus Rahumäel üks kinnistu Harku vallas ja teine kinnistu Läänemaal. Sõiduvahenditest on tal vaid üks 7aastane kaater Bayliner. Tal on ka üks väärtpaberikonto ja mõned osalused äriühingutes (mis meie andmetel suurt tulu ei tooda). Peale 3,3 miljoni kroonise võla eraisikule tal muid varalisi kohustusi pole. Pole ka muid sissetulekuid, elab teine riigikogu liikme palgast (ca 60 000 krooni kuus). Hakka või kaasagi tundma - mille eest ta siis oma roolitavale Hummerile bensiini või talverehve ostab.
  Miks me Rahumäge juba ükskord rahule ei jäta, võib tekkida küsimus. Vastus lihtne - kuni me ei tea, kust tema oma raha saab, on ta oma ameti tõttu me riigi julgeolekule ohtlik. Kui ta oleks tavaline turvaärimees, siis oleks pea ainus, millega ta riiki ohustada saab, maksude mittemaksmine. Kuid praegu saab ta (eeldatavalt on tal on kapokomisjoni juhina ka riigisaladuste luba) oma ametit, teadmisi ja suhteid riigi ja rahva julgeolekule vastupidises suunas ära kasutada. Rahumägi peab oma ameti tõttu olema täiesti läbipaistva eluga, tal ei tohi olla selliseid saladusi, mis võivad muuta ta manipuleeritavaks. Pealegi, ta peab oma ameti tõttu teistele eeskujuks olema. Nii huvide deklareerimisel kui ka eluviisilt.
  Kõige olulisem küsimus on: kellele on kasulik Jaanus Rahumägi? Kindlasti pole see Eesti Vabariik, kellele juba teist koosseisu riigikogu liikme tööd tegema pidav Rahumägi on viimase nelja aasta jooksul osutanud peamiselt nupulevajumise teenust - ta on kohusetruult osalenud pea 74 protsendil hääletustest, kuid osalenud kahe seaduseelnõu algatamisel ning olnud vastutav ühe Rahvaliidu algatatud ja tagasi lükatud seaduseelnõu eest. Lisame siia ühe sõnavõtu riigikogu infotunnis, 21 sõnavõttu riigikogu istungeil, 0 esitatud arupärimist ja kirjalikku küsimust ning võimegi küsida: mis kasu rahval temast olnud on? Eriti arvestades tema oskust suure kaarega ja ülimalt arrogantselt rahva õiglustundest üle sõita. Seega, kes vajab Rahumäge? Kes maksab tema teenete eest? Millised teened need on?
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Tõnu Mertsina: tarneahelaid ootavad ees suured muutused
Ettevõtted muudavad oma tootmise asukohti – kas siis viies neid poliitiliselt sobivamatesse ja turvalisematesse riikidesse või lõpptarbijatele lähemale. Ent tarneahelate ümberkujunemine toimub aeglaselt ja selle mõju hakkab avalduma veelgi aeglasemalt, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Ettevõtted muudavad oma tootmise asukohti – kas siis viies neid poliitiliselt sobivamatesse ja turvalisematesse riikidesse või lõpptarbijatele lähemale. Ent tarneahelate ümberkujunemine toimub aeglaselt ja selle mõju hakkab avalduma veelgi aeglasemalt, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
ELMO näeb enda kaugjuhitaval tehnoloogial rakendust ka sõjatööstuses
Tallinna kommunaalameti igavene juht paneb ameti maha
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Soomlased ehitavad Helsingisse 400 miljonit maksva soojuspumba
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Kaubalaev Kadri jõudis Kaliningradi: Eesti laevafirma veab Venemaa kaupa Euroopasse
Eelmisel nädalal sõitis laevafirma Hansa Shippingu laev Muuga sadamast Kaliningradi, kuid ettevõtte juhatuse liikme ja ühe omaniku Ants Ratase sõnul ettevõte Eesti ja Venemaa vahel kaupa sisuliselt ei vea.
Eelmisel nädalal sõitis laevafirma Hansa Shippingu laev Muuga sadamast Kaliningradi, kuid ettevõtte juhatuse liikme ja ühe omaniku Ants Ratase sõnul ettevõte Eesti ja Venemaa vahel kaupa sisuliselt ei vea.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.