Romet Kreek • 15. detsember 2010 kell 8:10

Rootsi keskpank tõstis intressi

Rootsi keskpank tõstis täna baasintressimäära 0,25 protsendipunkti võrra 1,25 protsendile ja lubas edaspidigi tõsta intressi, vahendab Bloomberg.

Riksbank tõstis seitsme-päevase repolaenu intressimäära 1,25 protsendile. Selline keskpanga samm ei olnud üllatuslik. Bloombergi poolt küsitletud 22st analüütikust ootasid 17 just sellist intressimuutust. Viis analüütikud prognoosisid, et intressimäära ei muudeta.

„Rootsi kogeb tugevat sisemaist nõudlust ja inflatsiooninumbrid jooksevad oodatust kõrgemal,2 ütles BNP Paribasi analüütik Gizem Kara. „majanduskasv jääb tulevatel kvartalitel kiireks ning kekspank peab jätkama intressi tõstmist.“

Kolmandas kvartalis kasvas Rootsi majandus aastaga 6,9 protsenti. Rootsi valitsuse selle aasta majanduskasvuprognoos on 4,8 protsenti. Samal ajal on krediidikasv kogu aasta arvestuses jooksmas üheksa protsendi lähistel. Rootsi keskpanga juht Stefan Ingves ütles, et tema isiklikult jälgib kodumajapidamiste võlgnevust, kui toimub intressimäärade muutmise otsustamine.

„Rootsi majandus kasvab rekodtempos,“ teatas pank. „Rahvusvaheline taastumine jätkub, kuigi mure Euroopa riikide rahaasjade pärast on kasvanud.“

Hetkel kuum