Alyona Stadnik • 17. jaanuar 2011 kell 8:37

Läti rahandusminister kiidab Eesti poliitikuid

Miks Eesti on elanud kriisi läbi ilma, et oleks küsinud abi IMF-lt, suutnud täita Maastrichti kriteeriumid ja võtta kasutusele euro? Sest Eesti poliitikud, erinevalt Läti omadest, ei ole oma piire ületanud, rääkis Läti rahandusminister Andris Vilks intervjuus ajalehele Telegraph.

Vilksi sõnul on Eestis algusest peale paremini organiseeritud süsteemihaldus ja algatatud on meditsiini- ja hariduse reform, varem tulid kasutusele e-riik, nulldeklaratsioonid jne. „Eestil oli piir, millest poliitikud ei ole kunagi üle läinud,  mida aga siin (Lätis-toim.) ei ole kunagi olnud,“ lausus rahandusminister.

Vilks märkis, et Eesti riigiaparaadi ja teenuste süsteem oli töötajate arvu poolest väiksem, kuid samas paremini tasustatud. „Eesti majandus ja valitsus olid majanduskriisi tingimustes Lätist läbipaistvamad ja poliitiline sekkumine majandusse oli väiksem. Eestis võeti kiiremini vastu anti-inflatsiooni plaan ning majanduse ülekuumenemist piiravad meetmed. Üldiselt on Eestit aidanud vastutustundlik ja läbipaistev valitsuspoliitika ja eelarveküsimused,“ kommenteeris Vilks.

Vilks rääkis, et ta osales ühel kohtumisel ja nägi kuidas Lätis liiguvad miljonid paberi peal edasi-tagasi selleks, et saavutada riigieelarves null või väike ülejääk. Ta lisas, et Eesti on oma eurole üleminekuga eeskujuks Lätile.

Hetkel kuum