Nokia vahetab soomlased Microsofti vastu

Katri Soe-Surén 08. veebruar 2011, 00:00

Nokia läinud aasta neljanda kvartali puhaskasum langes rohkem kui viiendiku võrra. Kuigi Nokia on mahult endiselt maailma suurim mobiiltelefonide tootja, kaotas Nokia nutitelefonide müügis Apple'i iPhone'ile ja Androidi platvormi kasutavatele konkurentidele 9protsendise turuosa. Elopi lubadus läinud aasta kaotusi kommenteerides oli, et Nokia peab tegema kiireid ja põhjalikke muutusi. Millised need muutused täpselt on, kuuleme hiljemalt sel reedel. Spekulatsioonide peale kerkis Nokia aktsia 3,8 protsenti.

Nokia ja Microsoft peavad ühinema. Nokia on seni kinni hoidnud Symbiani tarkvarast, mis mitmete ekspertide sõnul on aegunud ning ei suuda konkureerida Androidi ja Apple'i operatsioonisüsteemidega. Nii ongi võtmeküsimus lisaks restruktureerimisele ka see, kas Nokia hakkab kasutama mõnd muud operatsioonisüsteemi.

"Nokia ja Microsoft peavad oma jõud ühendama, et vältida dinosauruste saatust," kirjutas Berenbergi panga analüütik Adnaan Ahmad avalikus kirjas kahe firma tegevjuhtidele 2. veebruaril. Agentuuri Bloomberg andmetel peakski Elop sel reedel avalikustama leppe, mis annab Soome firmale eksklusiivse ligipääsu Microsofti Windows Phone 7-le.

Microsofti ja Nokia jõudude ühendamine vahetaks välja Symbiani ja võimaldaks Nokial pääsu USA turule, kus maailma suurimal telefonitootjal on vaid ühekohaline turuosa, kirjutas Ahmad. Arenduskulude ülekandmine Microsoftile lubaks Nokial kärpida tööjõukulusid. Ahmad soovitas Nokial välja praakida ka MeeGo, platvormi, mida arendatakse koos Inteliga, öeldes, et "see on suurim nali tehnoloogiatööstuses, ja viib Nokiat veelgi tahapoole Apple'ist ja Google'ist."

Soomlased surutakse Nokia juhatusest välja. Lahkuma peavad pooled juhatuses olevatest soomlastest, kirjutas ajakiri Wirtschaftswoche. Lahkujatest on nimetatud Nokia arendusjuhti Kai Öistämöd ja teenuste ja mobiilsete lahenduste eest vastutavat Tero Ojanperä, aga ka Nokia mobiiltelefonide üksuse juhti Mary McDowelli ja tootmis- ja logistikajuhti Niklas Savanderi.

Septembrist Nokia tegevjuhi kohal olev Elop on seni teinud personali osas mõõdukaid muutusi, näiteks ostnud Verizonist üle turundusjuhi Jerri DeVardi. Ettevõttest on lahkunud nutitelefonide üksuse juht Anssi Vanjoki ja MeeGo operatsioonide juht Ari Jaaksi. Nokia nõukogu esimees Jorma Ollila astub tagasi järgmisel aastal.

Reitinguagentuuridel seni Nokiasse suurt usku ei ole. Moody's võttis jaanuari lõpus Nokia vaatluse alla, öeldes, et Nokia konkurentsivõime on endiselt nõrgenemas. Firma peab Moody'se sõnul parandama brändi ja peatama turuosa languse nii nutitelefonide kui ka odavtelefonide turul, et oma praegust A2 taset säilitada.

Turu-uuringufirma Canalys andmetel oli 2010. aasta lõpul Android-süsteemi turuosa 32,9 protsenti soomlaste 30,6 vastu. Veel aasta tagasi oli pilt nutitelefonide turul veel teine - Nokia operatsioonisüsteem Symbian juhtis 44,4 protsendiga, Androidi osa oli vaid 8,7 protsenti. Nokia on küll endiselt maailma suurim mobiiltelefonide müüja, kuid arvatakse, et juba lähiajal saavad enimmüüduteks just nutitelefonid. Androidide edu taga on pikk rivi eri mudeleid ja tootjaid, nagu Samsung, Motorola või HTC.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing