Keskerakonna peole pääses "talongiga"

Alyona Stadnik 07. märts 2011, 03:50

Keskerakonnale ennustatud häving ei läinud läbi. Keskerakonna „hümn“ on missivalimisürituse ja „talongipeo“ vahepealsel üritusel asendamatu.

Valimispidu on meediale osaliselt kinnine. Poole üheksa paiku kogunevad fuajeesse ajakirjanikud ning kandidaadid oma meeskonnaga. Valimispidu on nagu „talongipidu“, tuled sisse, ütled oma nime, võtad rohelise „talongi“ ja suundud peoruumi. Ukse peal on G4S turvamees, kes kontrollib, kas käes on talong. Reeglid on karmid. Kas on põhjust häbeneda, mida üritatakse varjata? Pettumusi häälte osas, kaotust?

Fuajees tervitavad külalisi erakonna aseesimehed Enn Eesmaa ja Kadri Simson, kes loodavad, et valijad neis ei pettu.

21.00 paiku tekkib „talongijärjekord", järjekorras on palju noori. Silma torkavad noored tüdrukud, kes paistavad välja alaealistena. Kõrged kontsad, uhked kleidid, mõnel mini mõnel ballikleit nagu presidendi vastuvõtul, on selle peo mood. Tüdrukud on kogenenud justkui missivõistlusele.

Erakonna aseesimees Kadri Simson saab ka külastajatelt tähelepanu. „Sa näed hea välja,“ ütleb üks noormees.

Erakonna aseesimees Enn Eesmaa tõdeb, et ta ei tunne noorte tüdrukute seast väga paljusid. „Ma näen seda, et nende hulgas on väga ilusaid tüdrukuid,“ märkis Eesmaa. Tüdrukud, kes istusid Eesmaa lauas, olid need, kes aitasid Keskerakonnal läbi viia Euroopa Parlamendi valimiste kampaania. Eesmaa sõnul ei ole ilu kõige tähtsam. „Kõige tähtsam on see, et nende noorte seas ei oleks ainult kenad, vaid ka targad,“ lausub Eesmaa ning lisab, et tegu ei ole missivõistlusega, kuigi kandidaate oleks väga palju.

Peole on kogunenud umbes paarsada inimest, kuid Edgar Savisaart peol ei paista olevat. Eesmaa sõnul on Savisaarel alati olnud selline komme, et ta peol ei viibi, vaid on kuskil mujal. „Ta võtab alati asja rahulikult,“ tõdeb Eesmaa.

Peoruumis kõlab muusika. Veerand üheteistkümne paiku astub lavale Henrik Normann, kes laulab “Vahel tundub, et kõik soovid jäävad täitmata,“ kuid see laul ei lähe fuajee meeleoluga kokku. „Juhuuu, me oleme IRList möödas, 22%,“ kõlab fuajees noorte suust.

Noored suunduvad vaatama televiisoriekraane, arvuteid ning oma telefone. Nüüd on põhjust klaase kokku lüüa. Kas noored olid täisealised, nii mõnelgi tekib  kahtlus, kas noored olid täisealised.

Keskerakond nagu kass

Kell on pool kasteist läbi, tulemused on käes. Keskerakond on teisel kohal ning sai riigikokku 26 kohta. Fuajees on tunda ärevust, ajakirjanikud kogunevad, fotograafid on stardivalmis ja sealt ta tuleb. Edgar Savisaar kõnnib enesekindlalt trepist üles ja suundub peosaali, talle järgnevad ajakirjanikud ja fotograafid. Pidu muutub avalikuks. Saalis tõusevad inimesed püsti, karjuvad, plaksutavad ja ütlevad: „Edgar, me armastame Teid,“ mille peale vastab Savisaar samaga.

Savisaar on tähelepanu keskpunktis, kõik pildistavad ja ta peab kõnet. „Meile ennustati hävingut, kuid me näitasime, et Keskerakond on nagu kass, kes alati maandub käppadele,“ on Savisaare põhisõnum, mille peale kostub aplaus.

Savisaar kõnnib ruumist välja nagu kass, kes kõnnib omapäi. „Keskerakond, kes siis veel, ja Edgar, Edgar,“ laulavad inimesed saalis, suruvad kätt, kallistavad. Savisaarele järgnevad fotograafid ja ilusad noored tüdrukud juba ootavad, millal saab Savisaarega pilti teha. „Edgar, you are the best,“ karjuvad tütarlapsed.

Peoruumis järgneb pidulik tordisöömine ning kõik oleks justkui perfektne.
Järsku on näha paanikat. Noored põgenevad lifti ja sõidavad ära. Saabub politsei.
Politseid peoruumidesse aga ei lasta, seda põhjendatakse asjaoluga, et turvalisust tagab G4S. Peoruumis levivad jutud, et politsei kutsuti alaealiste pärast, kes olid alkoholi tarvitanud.

Meriton hotelli turvatöötaja Tarmo, kes ei soovi oma perekonnanime avalikustada, on närvis. Käed, huuled värisevad ning ta kinnitab politseile, et G4S kontrollib seda, kas alaealised joovad peol alkoholi või mitte. "See on praegu pigem provokatiivne kui reaalne," kommenteeris Tarmo.

Tarmo läheb politseiga suhtlema, et teada saada, milles on probleem. "Alati me võime üle pingutada. Täna on pidupäev kõikidel erakondadel ja rahval ning ma ei näe põhjust paanikaks," ütleb Tarmo politseinikele. Politseinik Jüri Härma sõnul ei olnudki põhjust paanikaks. "Kui keegi peaks korda rikkuma või purju jääma, siis me käitume vastavalt olukorrale," lubab Tarmo neile. Politsei läheb ära lootusega, et nendele antakse teada, kui olukord läheb käest ära.

Jah, täna on Keskerakonnal pidupäev. Keskerakond on 26 kohaga tulevas riigikogus. Keskerakonna juht Edgar Savisaar läks ligi 500 häälega mööda eelmistel valimistel suurima isikliku häältesaagi kogunud Reformierakonna juhist Andrus Ansipist.  

 

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. March 2011, 09:52
Otsi:

Ava täpsem otsing