SRÜ - Venemaa käepikendus maailma mõjutamiseks?

Georg Kirsberg 15. märts 2011, 00:00

Kas SRÜ on Venemaa käepikendus rahvusvahelise poliitika mõjutamiseks? Venemaa muutumine üha jõuetumaks ei ole vist enam väide, mida peaks tõestama hakkama. Vaatamata Mihhalkovi-Aleksandrovi kirja pandud laulusõnadele leidis "vabade rahvaste murdmatu liit" end siiski ajaloo prügikastist kiiremini, kui ükski sovjetoloog seda ette ennustada suutis, jätmata endast maha ühtegi sotsiokultuurilist väärtust, millele edasist koostööd rajada. Tosin tulevast SRÜ liiduriiki, kus räägitakse enam kui 130 keeles, on etnokultuurse kuuluvuse poolest sama erinevad nagu tomat ja tuumapomm, kui laenata Mihkel Raua repliiki.

Ühised juured olid muidugi slaavi riikidest NSV Liidu tuumikul - Venemaal, Ukrainal ja Valgevenel. Kuid Kesk-Aasia ja Kaukaasia regioon esindas hoopis teisi vaateid. Tulemus oli Alma-Ata deklaratsioon, millega moodustati Sõltumatute Riikide Ühendus - juba oma eksistentsi algusest saadik praktiliselt kliinilises surmas olev rahvusvaheline organisatsioon, mis enamjaolt tänu liiduriikide bilateraalsele koostööle on suutnud varjusurmas tänase päevani vastu pidada. SRÜ loomise tagamõte oli N Liidu järglase moodustamine, mis võimaldaks Venemaal tsentraalset kontrolli endast lahku löönud territooriumide üle säilitada.

Venemaa esindajad juhivad kõiki SRÜ organeid. Putini soovi N Liitu (SRÜ kaudu) taastada tõestab ka asjaolu, et mõni aasta tagasi määras ta SRÜ integratsiooni eest vastutatavaks Modest Kolerovi (praegu Kremli-meelse veebiportaali Regnum peatoimetaja), kes on tuntuks saanud oma äärmiselt teravate väljaütlemistega, mis õigustavad Venemaa imperialismi. Ära mainimist siinkohal väärib tema mõne aasta tagune repliik, et praegu pole Balti riikide okupeerimine vajalik, küll aga ei näe ta mingeid takistusi seda teha, kui see vajalikuks osutuma peaks.

Venemaa jaoks võtavad asjad juba sootuks halva pöörde, SRÜ kokkuvarisemine võib endaga kaasa tuua samasuguse katastroofi nagu N Liidu kokkuvarisemine. Sergej Micheev ütles 2008. aastal: "...Nõukogude Liit on kokku varisenud, nüüd ootab SRÜ oma järge. Järgmine samm, selles olen ma kindel, on Venemaa kokkuvarisemine. Varem või hiljem see kindlasti juhtub. Kui SRÜ kaob, muutub see küsimus aktuaalseks."

Ennustada Venemaa kokkuvarisemist oleks liiga julge väide. Kuid kindel on see, et SRÜ ei ole enam ammu (kui ta seda üldse kunagi on olnud) mingi poliitiline instrument Venemaa käes, millega ta rahvusvahelist poliitikat mõjutada saaks. Pigem võiks SRÜ kaudu Venemaad mõjutama hakata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:49

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing