Eesti muusika kiirkursus

Signe Sillasoo 25. märts 2011, 00:00

Eile õhtul vaikselt hoo sisse saanud selleaastane festival on mastaapsem kui kunagi varem. Kui eelmisel aastal oli kavas 107 artisti, siis tänavu on see arv veelgi suurem. Ühtekokku näeb ja kuuleb esinemas 147 muusikut või kollektiivi. "Esimest korda oli meil selleaastasel festivalil ametlik taotlusvoor, kus artistid said avaldada soovi programmis olemiseks. Neid taotlusi tuli kokku ligi 350. Programm ongi jagunenud taotlusvoorus huvi näidanud artistide vahel," selgitas festivali peakorraldaja Helen Sildna.

Palju muusikuid piiri tagant. "Tänavu on programmis ka erinevatest välisriikidest päris palju bände, olgugi et Eesti artistid on ja jäävad alati Tallinn Music Weeki prioriteediks," rääkis Sildna. Ligi 150 artistist 123 on Eestist, ülejäänud on välisesinejad. "Soomest on tulemas näiteks päris mitu artisti, esimest korda tuleb ka Venemaalt üks artist. Kõige kaugemad külalised on aga Jaapanist ja Kanadast," täpsustas ta. Lisaks astuvad üles muusikud Lätist, Leedust, Rootsist, Suurbritanniast ja Prantsusmaalt.

Ka festivali programm on tänavu kirjum kui eelnevatel aastatel. Mitmepäevane Eesti muusika intensiivkursus pakub võimalust viia ennast kurssi nii kõige uuema džässi, folgi, roki, popi, elektro, hip-hopi, indie kui ka mitme muu muusikastiilidega.

Õhtu klassikalisele muusikale. "Esimest korda on meil tänavu kavas näiteks klassikalise muusika programm. Koostöö Eesti Muusika Päevadega nüüdisheliloomingu teemal oli meil ka eelmisel aastal. Sel aastal on meil esimest korda aga kohe eraldi showcase klassikalisele muusikale. See toimub reede õhtul Estonia kolmes saalis - kontserdisaalis, Valges saalis ja talveaias. See on ehk pisut tavatu, ei ole nii akadeemiline, kui tavaliselt Estonia kontsertidega harjutud ollakse. On pigem vabas vormis öine kontsert," tutvustas Sildna.

Lisaks pakub ürituse eestvedaja sõnul kindlasti nauditava elamuse Rotermanni keskuse programm, kus esinevad folkmuusid Mari Kalkun, Mari Pokinen, Viljandi Guitar Trio, samuti Kanada artist Devon Sproule.

"Laupäeval esinevaad Rotermanni keskuses aga džässimuusikud Raul Sööt, Rouge Madame, Oleg Pissarenko Band, trio Sooäär-Vaigla-Ruben ja paljud teised. Hea on kindlasti ka laupäevane Hea Uus Heli programm, kus on kavas rahulikumat kuulamisemuusikat. Ja kindlasti soovitaksin laupäevast Eesti Muusika Päevadega koostöös tehtud showcase'i Mustpeade majas, mis põhineb Eesti nüüdisloomingul - seal saab kuulda Urmas Sisaski, Pärt Uusbergi, Tõnu Kõrvitsa ja paljude teiste loomingut," soovitas Sildna.

Igal stiilil oma lava. Süsteem on festivalil ikka endine. Esinemiskohad on ära jaotatud stiilide kaupa. See tähendab, et sarnast muusikat viljelevad ansamblid on festivali ajaks enda kasutusse saanud kindlad esinemispaigad ja lavad. "Rock Cafe on võtnud sellel aastal asja väga tõsiselt ette. Neil on üleval kaks lava, kus esimesel õhtul kuuleb esinemas elektroonilise popmuusika artiste, nagu Antonina, Leslie Da Bass, Mimicry. Teisel õhtul on laval suuremad bändid ja rohkem popmuusika - esinevad Lenna, Outloudz, Metsatöll ja Malcolm Lincoln. Von Krahlis on reedel aga Rabarocki showcase, mis on rohkem indie muusika päralt," selgitas Sildna.

Nii et need, kelle süda kuulub ainult ühele muusikastiilile, saab kavast välja otsida sobivad paigad, kus meelismuusika kõlab. Kel tahtmist festivali nautimine suuremalt ette võtta, soovitab Sildna enne väike kodutöö ära teha. "Paljudele inimestele tekitab segadust see, et kavas on nii palju bände - kuidas ma saan aru, mis kus toimub. Kõige tõhusam festivali töövahend ongi meie kodulehekülg, kus on päevade ja klubide kaupa ajakava kirjas," täpsustas Sildna.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing