Nokiat ja tema aktsiat veel vara maha kanda

Meelis Mandel 21. aprill 2011, 00:00

Jälgin täna oma I kvartali tulemusi avaldava Nokia arenguid juba mõnda aega suure huviga. Sest tegemist on mitmeski mõttes klassikalise raskustesse sattunud suurfirma ponnistustega, mida saab üle kanda ka Eesti mõõtkavasse.

Kas Soome omaaegne edulugu, mis ootamatult kiirelt nutitelefonide alahindamise tõttu Apple'ile ja korealastele alla jäi, suudab end taas jalule tõsta? Kuidas kanadalane, esimene mittesoomlasest Nokia juht Steve Elop hakkama saab, kui ta saab firmat arendada mitte rahvuslikest sümpaatiatest, vaid pragmaatilisest äriotsustest lähtuvalt?

Soomlased võtsid hirmuvärinaga vastu turuosa kaotava Nokia teate koostööst Microsoftiga, spekuleeritakse, palju Nokiast inimesi koondatakse. Mõned ikka. Ausalt öeldes ei võta minu pea kinni, mida tegid need 5000 Nokia inseneri, kes Nokia kõrval pea olematu arenduseelarvega Apple iPhone'il end lüüa lasid.

See kõik avaldab mõju ka Nokia mainele. Eile just saabus uudis, et Soomes kutsekoole lõpetavate inseneride seas on Nokia maine tööandjana langenud - kui veel mullu soovis sinna tööle kaks koolilõpetajat viiest, siis nüüd vaid iga viies. Eesti Nokiast ei taha siinpool Soome lahte enam keegi rääkida.

Aga ma ei ole nõus Nokiat maha kandma. Ei julge küll Nokia aktsiat osta soovitada, sest ise ma seda ei tee, kuid mõnikord võib emotsioonide pealt mahatambitud aktsia üsna heaks investeeringuks osutuda.

Nokia (omal ajal eestlaste populaarseim välisaktsia - huvitav, kuidas praegu?) täht ei pruugi olla sugugi päris kustunud. Jah, ilmselt täna avaldatavad tulemused rõõmustavad pole. Kuid meenutagem, et firma saab siiski poole käibest tavatelefonidelt, kus Apple'il pole midagi vastu panna. Ja arengumaades on need veel kaua populaarsed.

Samuti on Nokial tugev trump - ülemaailmselt tuntud kaubamärk. Tuleb vaid olla paindlik ja kiirelt reageerida turunõudlusele. Tuleb vaid vaadata üle kulud, mis seni olid Nokias kohati ebamõistlikult suured. Ja miskipärast on mul usku, et Nokia seda suudab.

Tõsi, see, praegusest hoopis edukam Nokia ei pruugi enam olla see soomlaste Nokia, kellega me nii harjunud oleme. On siis tegemist Microsoft-Nokia nime kandva ettevõttega või mitte, kuid ilmselt on Soome osa tootmisest ja arendustegevusest senisest väiksem. Aga Nokia kui ettevõte pole veel kaugeltki maha kantud.

Nokia käekäiku tasub jälgida meiegi suurtel, kuid raskustes firmadel. Ehk on välisjuhi palkamisest, kahjumlike tegevuste lõpetamisest ja strateegilisest koostööst mõne välisfirmaga enam kasu kui ise üritades?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:51
    Otsi:

    Ava täpsem otsing