Ka pime kana võib leida tera

Kaisa Tahlfeld 29. aprill 2011, 00:00

"Ka pime kana võib leida tera. Mina pole selliseid kirju saanud. Kuid ega neid pahaks panna ju ei saa. Mõnigi kord võib õnne ka olla. Võib-olla on tegemist hea töömehega," kommenteeris ettevõtja Toivo Asmer töötuks jäänud Haapsalu mehe "Pealtnägija" vahendusel tehtud sotsiaalset eksperimenti.

Samas toonitas Asmer, et selline kirja teel abipalumine korrektne just pole. "Töö otsimise võimalusi on teisigi. Kuid kui inimene on meeleheitel, siis teeb ta igasuguseid samme. Halvaks panna seda ei saa," märkis Asmer.

Susi Hotelli omanik Jüri Uppin oli üks neist 22 ettevõtjast, kelle postkasti appikarje potsatas. "Minu vastus oli selline, et ma hakkan äritegevust lõpetama, sest tervis ja iga on vastav. Anna, jumal, andeks, aga kui terve mõistusega inimene mõtleb natuke, siis - kuidas ma annan talle tööd, kui tema on Haapsalus ja minu ärid on Tallinnas? See on absurd, niivõrd eluvõõras pakkumine. Harilikult me ei aita üksikisikuid, sest seal ei tea kunagi, kes või mis seal taga on," kommenteeris konkreetset kirja Uppin.

Elu pole pilvedel hõljumine. Uppini sõnul on kõik abipalved siiani viisakad olnud, välja arvatud see viimane. "See oli provokatiivne ja natuke jultunud. Ja põhjendada seda sellega, et abikaasa haige ja pole tööd - no kuidas ma saan aidata. Ta ei küsinud meilt ka ei raha ega paati, ainult tööd ja muidu abi. Ma viisakalt vastasin, et kahju küll, aga midagi pole teha," seletas ta veidi ärritunult.

Kuna Uppin on ise kunstitaustaga inimene, õppinud ERKIs, siis tema postkasti tuleb ikka neid kirju, kus keegi tahab välismaale õppima minna või palub muidu toetust. "Ma olen neid kutsunud seepeale enda juurde tööle, et nad teeniksid selle raha ise välja. Kuid siis on kõik kohe kadunud ka," seletas ettevõtja.

"Elu on mõnes mõttes karm, aga see pole pilvede peal hõljumine, et rikas mees ja küll ta midagi teeb ja sätib. Siis poleks ka sellest varandusest midagi järel, mis praegu on. Me oleme ka rasked ajad üle elanud, pole pidanud inimesi koondama või palka kärpima. Kui üks mees küsib, et ole hea, anna mulle ka midagi, siis ma hea meelega annaksin, kui oleks tööd," rääkis Uppin emotsionaalselt. Ettevõtja on loonud Tartu kultuurikapitali juurde fondi, mis toetab lõõtspillide arengut.

Ettevõtja Hillar Teder pole enda sõnul kunagi personaalset abipalvet saanud. Ka teiste ettevõtjatega pole see teema jutuks tulnud. "Millegipärast ma arvan, et vaevalt ettevõtjad hakkavad kirja teel teisi ettevõtjaid toetama, äri on äri. Et äri tekib ja keegi alustab uut firmat, see on sama nagu inimesed surevad ja sünnivad. Ma ei saa aru sellest, et hakata kunstlikult nüüd kellegi (ettevõtte - toim) eluiga pikendama," rääkis Teder ettevõtetevahelisest heategevusest.

Samas eraisikute puhul on tema sõnul aga hoopis teine teema. Eraisik asutuse käest raha küsida ju ei saa, see peab olema kahe eraisiku vaheline suhe. Seda aga, et Haapsalu ettevõtja koostas kirja ja tahtis kummipaati osta, peab Teder omas elemendis täiesti ägedaks ettevõtmiseks. "Tegelikult see on lahe ju! Väga romantiline!" naeris Teder selle loo peale telefonis ja lisas: "Ka mul oli kunagi kummipaat, aga ma kinkisin selle ära. Ma ei teagi, kes selle endale sai. Mul olid mingid asjad, millest oli vaja lihtsalt lahti saada," muheles Teder. Üldiselt toetab ettevõtja enda sõnul õppimist ja sporditegevust. "Kogu aeg peab kedagi natukene aitama ju," märkis Teder.

Rasked ajad on ka abijagajatel. Margus Reinsalu Haapsalu hädasolijalt ise kirja ei saanud, kuid sarnaseid abipalveid ettevõtja sõnul teinekord postkasti ikka satub. "Mul on sponseerimise asjad paigas, mõningaid asju teeme ikka ja sponseerime, kuid pigem konkreetsemaid," märkis Reinsalu. "Kui need isikute kirjad on siirad ja tulevad südamest, siis on okei neid saata, ja eks siis saab abi ka ju. Kuid rasked ajad on ju mitte ainult abivajajatel, vaid ka neil, kes saaksid seda abi anda, ka ettevõtjatel. Kuid ma loodan, et hakkab paremaks minema," lausus kinnisvaraettevõtja.

Sõõrumaa ise abipalvetega ei tegele. Ka turvakuningas Urmas Sõõrumaa on saanud pöördumisi abipalvetega, kuid ta ise nendega ei tegele, selleks puhuks on eraldi ettevõtted, kes vastavate projektidega tegelevad. "Igasuguseid pöördumisi on olnud küll, on kelmilikke ja tõsiseid pöördumisi. Aga ma arvan, et kui inimesel on pea ja käed-jalad otsas, siis saab inimene ka ise hakkama," ütleb Sõõrumaa.

Tema sõnul saavad ettevõtjad sääraseid kirju tihti. "Ma olen kuulnud, et on mõned hullud, kes saadavad sadadele ettevõtetele kirju ja siis loodavad, et äkki kuskil näkkab," lausus Sõõrumaa.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing