Börsile tulek ja sealt võimalik lahkumine

Romet Kreek 25. mai 2011, 00:00

Eile sai Vilniuse börs endale kaks rakettaktsiat, kuna Sanitas võib lahkuda börsilt ja Invalda Sanitase aktsiate eest raha saada. Hispaania tahab aga saada kapitali kokkuklopsitud pangale, mis alles läinud nädalal sai endale nime, ning viia see börsile.

Leedu ravimitootja Sanitase aktsia hind tõusis 64,7 protsenti, 9,14 eurole. Citi Venture Capital International, Invalda, Amber Trust II ja mõned teised koos tegutsevad aktsionärid sõlmisid eile aktsiate ostu-müügilepingu Valeant Pharmaceuticals Internationaliga. Vastavalt lepingule omandab Valeant 27 122 593 Sanitase lihtaktsiat, mis moodustavad 87,2% ettevõtet aktsiakapitalist. Aktsiate ostuhind jääb kümne ja 10,80 euro vahemikku. Vastavalt Leedu seadusandlusele peab Valeant tegema ülevõtmispakkumise Sanitase aktsionäridele.

Ühe müüja ehk Invalda aktsia hind tõusis Vilniuse börsil 20,4 protsenti. Aktsia maksis 2,18 eurot, käivet oli aktsial 244 057 eurot.

Hispaania kokkuklopsitud pank katsetab IPOt. Hispaania püüab tugevdada pankasid ajal, mil Euroopa valitsuste võlakriis laieneb. Seitsmest hoiupangast kokku pandud Bankia plaanib aktsiate esmaemissiooni, vahendas Bloomberg. Bankia plaanib kaasata turgudelt juuli keskpaigas kuni neli miljardit eurot kapitali. Pank loodi läinud aastal, kuid nime sai see moodustis alles eelmisel nädalal.

"Nad püüavad midagi väga keerulist korda saata väga lühikese aja jooksul," kommenteeris Oddo Sociedad de Valoresi aktsiate juht Pablo Garcia. "Bankia IPO on brutaalne stressitest kogu Hispaania jaoks," märkis ta. Bankia, mis moodustati Caja Madridi, Bancaja ja veel viie hoiukassa ühinemisel, bilansimaht on umbes 275 miljardit eurot. Selle poolest on ta Hispaanias suuruselt kolmas, jäädes maha vaid Banco Santanderist ja Banco Bilbao Vizcaya Argentariast. Miks peaks ostma panka, mille varad on suures osas Hispaania hüpoteekvarad, millel ei ole strateegiat ega selget omanikku?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing