Merko kvartalitulemusi tuleb investoritel karta

Raivo Sormunen 31. mai 2011, 00:00

Merko Ehituse aktsia reageeris esimese kvartali tulemuste peale eile 7,7% langusega, vajudes tasemeni 7,8 eurot. Päeva keskel käis aktsia koguni 11,2% miinuses.

Kas tulemused põhjustasid languse? Pärast eilset reaktsiooni tuleks öelda, et investorid peaks Merko kvartalitulemusi juba kartma hakkama.

Nimelt kukkus ehituskontserni väärtpaber viimati eilsest enam 22. veebruaril, kui ettevõte tuli välja prognoositust nõrgemate 2010. aasta neljanda kvartali tulemustega. Ka möödunud aasta kolmanda kvartali raporti avaldamise päeval tabas Merko Ehituse väärtpaberit mõõdukas 2,4% langus.

Enne neid kvartaleid olid ehituskontserni tulemused aga üle ootuste positiivsed. Mäletatavasti möödus Merko Ehituse jaoks terve pikk masuperiood suhteliselt väikeste kaotustega, ühelgi aastal kahjumisse ei langetud. Samas on raskused käes nüüd.

Merko kaotab turuosa. Ehkki ehitustööde maht kasvas Eestis aastatagusega võrreldes 29% võrra, jäi Merko Ehituse müügimaht möödunud aasta tulemusele alla 18% ja ulatus 26,2 miljoni euroni, mis on nõrgim esimene kvartal pärast 2002. aastat. Ka 4,1 miljoni eurone kahjum peaks Merko Ehitusele olema ajaloo suurim kahjunumber.

Merko Ehituse võimaliku nõrga seisu võisid investorid välja lugeda juba Tiit Robeni 11. mail Bloombergile antud intervjuus, kus ehitusfirma tegevjuht tõi välja, et 2011. aasta tuleb Balti riikide ehitajatele kontrollimatu materjalide hinnatõusu tõttu kõige keerulisem aasta.

Ka esimese kvartali tulemuste kommentaaris märkis Roben, et ehitusturule jõuab kriisi põhi tänavu. Samas avaldas ta lootust, et Merko Ehituse ülejäänud kvartalid tulevad edukamad ja aasta arvestuses lõpetab ehitusfirma kasumis.

Ehkki tunneli lõpus paistab valgus, arvan ma, et investorid on pannud Merko Ehituse aktsia praegu ootele ning enne teise kvartali tulemuste avaldamist väärtpaber tõusu ei näita.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing