Kisel: sakslaste otsus mõjutab oluliselt elektriturgu

Väinu Rozental 31. mai 2011, 14:54

Sakslaste otsus tuumajaamade järk-järgulise sulgemise kohta mõjutab päris oluliselt nii elektri kui ka energiaallikate hinda Eestis.

„Tuumajaamasid on peetud osana lahendusest Euroopa Liidu kliimapoliitika lahendamisel,“ rääkis Kisel. „Kui nüüd suurimal Euroopa elektriturul loobutakse tuumaelektrist, siis koos taastuvelektri nõudluse suurendamisega suurendab see nõudlust nii kivisöe kui ka maagaasi järele ning nende toormete hind sellest tulenevalt tõuseb.“

Kiseli sõnul suurendab tuumajaamade sulgemine pikemas perspektiivis oluliselt CO2 kvoodi hinnaprognoose. „Seni on arvestatud nende tuumajaamade toodanguga ka CO2 kvoodi hinnas,“ põhjendas ta. „Kvoodi hinnatõus omakorda mõjutaks väga oluliselt põlevkivielektri hinda.“

Kiseli hinnangul võib ka uute taastuvelektri projektide tegemine Eestis muutuda tunduvalt kallimaks. “Taastuvelektri poolelt suureneb nõudlus uute tuuleparkide ja päikesepaneelide järele, mis omakorda tõstab nende hinda,“ lisas ta.

Äripäeva esitas täna päevaküsimuseks, kuidas Saksamaa tuumaenergiast loobumine võiks meid mõjutada. Päevaküsimuse ajendiks oli Saksa valitsuse põhimõtteline otsus loobuda tuumaenergeetikast hiljemalt 2022. aastaks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    02. June 2011, 17:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing