Tiit Veeber: Vene gaasitoru päästab sakslased ära

Väinu Rozental 31. mai 2011, 19:09

Kui nad saavad Vene gaasitoru täistoruga tööle panna, võivad nad seda teha ELilt küsimata, kommenteeris ASi Fortum Tartu nõukogu liige Tiit Veeber sakslaste plaani tuumaenergiast loobuda.

„Vene gaasitoru päästab nad ära,“ ütles Veeber. Tema sõnul ei tea keegi, mida tegelikult sisaldavad Venemaa ja Saksamaa vahelised lepped seoses Nord Streami gaasitoruga. „Energeetikat silmas pidades jääbki Euroopasse siis vaid kaks riiki: Venemaa ja Saksamaa,“ nentis Veeber. „Saksamaa on ju täna kõik energeetikaturud kuni Vene piirini hõivanud.“

Veeber on veendunud, et sakslaste loobumine tuumaenergiast ja kahe suure energiariigi prevalveerimine tõstab elektri hinda ning seda ka Eestis.

„Kõik maavarad, millest praegu elektrienergiat toodetakse, hakkavad millalgi otsa saama,“ lausus Veeber. „Enne seda tekib olukord, nagu juhtus Suure ja Väikse Peetriga. Et enne sööme Väikse Peetri koti tühjaks ja siis sööb igaüks oma koti tühjaks. Ehk kellelt on ära võtta põlevkivi või turvast, need ka võetakse ära. Tekib olukord, kus siseturg on ülevõtjate käes. Aga kui ei ole siseturgu, ei ole ka tööhõivet.“

Äripäev esitas täna päevaküsimuseks, kuidas Saksamaa tuumaenergiast loobumine võiks meid mõjutada. Päevaküsimuse ajendiks oli Saksa valitsuse põhimõtteline otsus loobuda tuumaenergeetikast hiljemalt 2022. aastaks.


 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. May 2011, 19:09
Otsi:

Ava täpsem otsing