23. juuni 2011 kell 10:46

Brüsseli ülemkogul teemaks Kreeka

Euroopa Liidu riigi- ja valitsusjuhid arutavad täna ja homme Brüsselis toimuval Ülemkogul Kreeka võlakriisi teemat. Uusi otsuseid Kreeka suhtes siiski oodata ei ole.

Rahandusministrid seadsid sel nädalal Kreeka valitsusele selged tingimused järgmise krediidi saamiseks. Nii peab Kreeka kuu lõpuks kinnitama järjekordse miljardilise säästupaketi.

Kavandamisel on ka teine abipakett, milles osaleksid vabatahtlikkuse alusel ka Kreeka pangad ja kindlustusfirmad, kes saaksid vastutasuks riigivõlakirju.Euroriigid plaanivad tugevdada ka võlakriisi tõrjumise instrumente. Ajutine euro kriisifond EFSF suureneb 440 miljardi euroni, järjekorda ootab püsiva euro stabiilsusmehhanismi ESM kinnitamine.

Võlakriisi vastu võitlemise kogupaketti kuulub ka kõrgete riigivõlgade ja majanduslike väärarengute ennetamine. Riigijuhid peaksid kinnitama uue majanduspoliitilise koordinatsiooni meetme, niinimetatud Euroopa Semestri.

Päevakorral on ka Itaalia keskpanga juhi Mario Draghi nimetamine Euroopa Keskpanga juhi Jean-Claude Trichet järglaseks. Sõda Liibüas ja Süüria vägivald, samuti EL osalus lõunapoolsete vahemeremaade muutustes on arutlusel homme, ülemkogu teisel päeval.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum