Kalvi nimetab riigikohtus õigeks mõistmist oodatud otsuseks

Katariina Krjutshkova 04. juuli 2011, 00:00

Reedel avalikustatud lahendi järgi mõisteti Liviko juht Janek Kalvi ja tema ettevõte kartellileppe asjus õigeks. Kohus tühistas mullu novembris tehtud süüdimõistvad otsused.

Prokuratuur süüdistas Liviko juhti Janek Kalvit ja tema juhitavat ettevõtet selles, et too sõlmis viinakartelli. Süüdistuse järgi ei tohtinud keelatud kokkuleppe järgi pooleliitrist viinapudelit müüa odavamalt kui 59 krooni ja 90 senti, sest selline hinnatase oli päevakorral 2008. aasta alguses.

"Saan riigikohtuga vaid nõustuda, et antud asjas rajasid alama astme kohtud oma otsuse oletustele, mitte tõenditele," sõnas Kalvi.

Alama astme kohtud venitasid asja ülearu pikaks. Kalvi lisas, et kui alama astme kohtud oleksid ilma eelarvamusteta kaalunud Liviko ja tema esitatud tõendeid meie süütusest, oleks õiglase lahendini jõutud praegusest märksa varem.

Kalvi sõnul on majanduses toimuvad mehhanismid keerulised ja kahjuks tuli protsessi vältel kokku puutuda valdkonda mitte tundvate inimeste täiesti meelevaldsete järelduste ja otsustega.

Kalvi sõnul on Liviko turuliidri positsiooni saavutanud ausalt. "Meie edu taga on tuhandete inimeste 112 aasta vältel tehtud töö ja see enam kui aasta kestnud ebaõiglane süüdistus puudutas kaudselt meid kõiki. Ükski otsus ei ole kunagi vääranud meie kurssi olla ausas konkurentsis Eesti alkoholitööstust edendamas ja maailmale tutvustamas," lausus Kalvi.

ASi Liviko esindanud advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene partner Erki Kergandberg sõnas, et riigikohus on oma lahendis kinnitanud olulist põhimõtet, et kriminaalmenetluses tuleb asjaolusid hinnata täielikult, igakülgselt ja objektiivselt.

Süüd ei tuvastatud. Kergandberi sõnul ei saa jälitustegevusega teises kriminaalmenetluses kogutud kolmandate isikute vestlusele rajada süüdimõistvat kohtuotsust, kui asjas ei ole tuvastatud mitte ühtegi isiku süüd otseselt tõendavat asjaolu.

Janek Kalvi ja ASi Liviko puhul tuvastati, et nad ei ole toime pannud ühtegi konkurentsiõigust puudutavat või muud õigusrikkumist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    05. December 2011, 17:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing