Silvia Kruusmaa • 10. juuli 2011 kell 9:43

Trichet kritiseeris euroliidu juhtimist

Euroopa Keskpanga juht Jean-Claude Trichet ütles, et Euroopa liidrid pole mõistnud avalike finantside parema juhtimise tähtsust.

„Meil on Euroopa Parlament, mis surub üht suunda ja Euroopa Ülemkogu, kes siiamaani ei näi mõistvat, mis määrani on vajalik majandusliku järelevalvet tugevdada,“ ütles Trichet eile.

Euroopa liidu võtmetähtsusega ettepanekut majanduslikus juhtimises pole heaks kiidetud, sest Euroopa Parlament ja Ülemkogus esindatud liikmesriigid on eriarvamusel, kirjutab Wall Street Journal.

Parlament tahaks rohkem automaatselt rakenduvaid meetmeid riikide vastu, kes ebaõnnestuvad defitsiidi ja võla osas. Liikmesriigid on aga enda sõnul pidanud piisavalt  läbirääkimisi ning nad on ära parlamendile ära saatnud oma viimase ettepaneku, mis ootab heakskiitu. Kuid parlament ei taha sellega nõustuda.

Trichet toonitas, et kuigi eurotsooni riikide finantsid on tervikuna küllaltki tugevad võrreldes USA või Jaapani omadega, siis majandus pole piisavalt heal tasemel.„Majanduskasv on väga ebapiisav. Tuleb suurendada kasvamise võimekust,“ märkis Trichet, lisades, et eurotsooni riikide töötuse tase on lubamatu.Euroopa liidu hooajaliselt kohandatud töötuse tase oli mais 9,3% ning jäi võrreldes aprilliga samaks. Eurotsoonis oli töötus aga 9,9%, jäädes samuti aprilliga võrreldes samaks.

 

 

Hetkel kuum