Salavideo viis rahatrahvini

Kadri Jakobson 29. august 2011, 16:57

Ravimiamet tegi lõpliku otsuse ravimifirma MSD (Merck Sharp & Dohme) väärteoasjas ning määras firmale 25 000 euro suuruse trahvi. Amet hakkas ettevõtet uurima tänu Äripäeva tehtud salavideole. 

Ravimiamet tegi täna otsuse Merck Sharp & Dohme OÜ väärteoasjas 1. aprillil naistearstidele korraldatud ürituse „Öövalve 2 ehk jumal tänatud, et sa valves oled!“ osas.

Ravimiameti peadirektori asetäitja abi Kaili Lellepi sõnul leidis ravimiamet oma otsuses, et ürituse korraldamisel rikkus MSD ravimi väljakirjutamise ja müügi kingitustega mõjutamise keeldu ning mitmeid reklaami- ja ravimiseaduses ravimireklaamile sätestatud nõudeid. "Kuna ürituse meelelahutuslik osa ületas oluliselt teaduslikku poolt, rikkus otsuse kohaselt MSD ravimiseaduse § 86 lõiget 6 ning korraldatud üritusega mõjutati retseptiravimi Nuvaring väljakirjutamist ja müüki. Kuna ürituse puhul on tegemist ravimireklaamiga, laieneb pakutavatele hüvedele ravimiseaduse § 86 lõikest 1 tulenev piirang, mida samuti otsuse kohaselt rikuti," lausus Lellep.

Lisaks tuvastas ravimiamet ürituse käigus reklaamiseaduse § 3 lõike 1 rikkumise, sest üritusel on retseptiravimi kohta avalikustati teavet viisil, millest ei olnud tavalise tähelepanu korral arusaadav, et tegemist on reklaamiga ning reklaamitakse retseptiravimit. Samuti edastati retseptiravimi reklaami isikutele, kellele ei ole lubatud retseptiravimeid reklaamida ja üritusel ei registreeritud kõiki osalejaid, rikkudes ravimiseaduse § 82 lg 3 punkti 2, selgitas Lellep.
"Lisaks esitati retseptiravimi Nuvaring kohta teave kallutatult, teave ei olnud kooskõlas ravimi omaduste kokkuvõttega ning seetõttu rikuti ravimiseaduse § 83 lõiget 3," lisas Lellep.

Ravimiamet leidis oma otsuses, et ürituse korraldamisega pani MSD toime ravimiseaduse § 107 lg 2 järgi kvalifitseeritava väärteo, s.o ravimireklaami nõuete ning ravimi väljakirjutamise ja müügi kingitustega mõjutamise keelu rikkumise. Ravimiamet määras MSDle 25 000 euro suuruse trahvi.

Otsusega saab tutvuda pärast selle jõustumist. Ravimiameti otsus jõustub, kui MSD ei ole 15 päeva möödudes otsuse peale esitanud maakohtule kaebust.

Ravimiamet algatas MSD suhtes väärteomenetluse ravimiseaduse paragrahv 107 lg 2 alusel „Ravimireklaami nõuete ning ravimi väljakirjutamise ja müügi kingitustega mõjutamise keelu rikkumine.“ Selle teo eest võib juriidilisele isikule määrata rahatrahvi kuni 32 000 euro ulatuses. Ravimifirma MSD kinnitas toona, et tegemist oli meditsiiniharidusliku seminariga, mis oli kooskõlas kõikide seaduste ja eetikanormidega.

Ravimitootjate Liidu eetikakomitee taunis ravimifirma MSD korraldatud koolitusel aset leidnud meelelahutust ning leidis, et ravimifirma on eksinud eetikareeglite vastu. Ravimitootjate Liit tegi ettepaneku muuta ravimiseadust nii, et sellega keelatakse meelelahutuse pakkumine.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. August 2011, 20:37
Otsi:

Ava täpsem otsing