Sügisel pista sibullill mulda

Kadri Tamm 05. september 2011, 00:00

Sügise saabumisega jõuab kätte sobiv aeg kevadise lilleilu loomisega algust teha.

"Kel tulbisibulad üles võetud, neil tasub need enne külmade tulekut maha panna," soovitab Juhani puukooli Cerese aianduskeskuse aednik Monika Soodla. "Parim istutamise aeg on ajavahemik augusti lõpust oktoobrini. Muidugi võib tulbisibulaid ka ajatada. Potti pandud sibulad saab kevadel varem tuppa tuua, et õied näiteks juba naistepäevaks täies ilus oleksid."

Mahapanekul kehtib rusikareegel, et sibul pannakse maa sisse nii sügavale, kui on sibula kolmekordne kõrgus. Nõnda istutatakse väiksed sibulad suurtest kõrgemale ja lill saab kevadel hästi kasvama hakata.

Sibulakorvid appi. Istutamisel võib sibulaid turgutada ka sibullilledele mõeldud väetisega ja kasutada sibulakorve. "Korvid on abiks mitmes mõttes. Näiteks põõsa lähedale istutatud lillesibulate asukoht on korvides teada, pole oht lillesibulaid peenart korrastades kogemata välja tõmmata," räägib Soodla.

Korvidega istutatud sibulaid on vajadusel lihtne üles võtta ja ühtegi ei unustata juhuslikult mulda. Need aitavad lillesibulaid ka näriliste eest kaitsta.

Tavasort jääb mulda. "Meil levinud sibullilled, näiteks tavalised tulbisordid, siniliiliad, krookused, lumikellukesed, püvililled, on üldiselt kergesti kasvatatavad," märgib Soodla. "Kui mõni haruldane sort vajab erihooldust, siis on taime juures ostjale ka instruktsioon toodud."

Tavalised ja vastupidavad tulbisibulad võivad pärast õitsemist rahulikult peenrasse jääda, üles kaevatakse kapriissed sordid.

"Vahetult pärast õitsemist ei tasu sibulaid puutuda, pealsed peaksid enne kolletuma. Seejärel lõigatakse pealsed maha ja sibulad kaevatakse välja," ütleb Soodla. "Lõpuks sibulad kuivatatakse, sorteeritakse ja pannakse uue mahapanekuni kuiva kohta."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:12
Otsi:

Ava täpsem otsing