Silvia Kruusmaa • 10. september 2011 kell 11:44

Taliban süüdistab Ameerikat kuritegudes

Radikaalne islamiliikumine Taliban süüdistab terrorirünnaku aastapäeva eel USAt kümnete tuhandete afgaanide vere valamises ja brutaalses piinamises.

11. septembri rünnakud olid vaid sünge ettekääne islamivastasele vägivallale, seisab Talibani avalduses. Kuid Afganistani inimestel on visadust, et jätkata võitlust USA ja koalitsioonivägede vastu, mis on viibinud Afganistanis pea dekaadi, kirjutab CNN. Lisaks hoiatab Taliban, et afgaanid võivad tõusta rahvana, kes saadavad ameeriklased ajaloo prügikasti.

"See jääb püsivaks häbimärgiks Lääne demokraatia näos, kuna ameeriklased ja nende liitlased viisid tuhanded moslemid märtrisurma," teatas Taliban. "Lapsed, vanad mehed, naised ja imikud on USa juhitud rünnakute ohvriks langenud Afganistanis, samuti on hävitatud kodusid, külasid õigustamatu terrorivastase sõja nime all," seisab etteheites.

Avaldus tuleb 11. septembi terrorirünnaku 10aastase aastapäeva eel. Luureametnikud hoiatavad, et on usutav oht  uueks rünnakuks USA pinnal.

USA ja liitlasevägede pommitamine algas Afganistanis 2001. aasta oktoobris, mõned nädalad pärast rünnakuid New Yorgis ja Washingtonis, kuna ameeriklased otsisid sealt al Qaeda liidrit Osama bin Ladenit.

Kuigi Taliban lükati tookord võimult kõrval, hakkas islamiliikumine korraldama vastuhakke NATO juhitud vägede vastu Afganistanis.

Talibani liidrid garanteerisid bin Ladenile aastateks varjupaiga Afganistanis, vaatamata USA palvetele tema väljaandmiseks.

Islami fundamentaliste kondav Taliban sai Afganistanis võimule 1990ndatel pärast seda, kui Nõukogude Venemaa väed lahkusid riigist.

 

Hetkel kuum