Silvia Kruusmaa • 21. september 2011 kell 14:50

Keskmine pension kasvab järgmisel aastal 13 euro võrra

Pensionide väljamakseteks kulub tuleval aastal täiendavalt 72 miljonit eurot ning keskmine vanaduspension kasvab 13 euro võrra.

Valitsuse istungi päevakorras on homme muu hulgas "2012. aasta riigieelarve seaduse" eelnõu.

Eelkõige tulenevalt Kyoto saasteühikute tulude kasutamisest ning teise pensionisambasse sissemaksete taastamisest ulatub valitsussektori eelarvepuudujääk järgmisel aastal eeldatavalt 2,1 protsendini sisemajanduse koguproduktist. Valitsus on seadnud eesmärgiks jõuda tasakaalus eelarveni 2013. aastal.

2012. aasta riigieelarve kulud saavad olema suurusjärgus 6,57 miljardit. Lisaks teise pensionisamba kuludele kasvavad järgmisel aastal ka riiklikud pensionid. Pensionide väljamakseteks kulub tuleval aastal täiendavalt 72 miljonit eurot ning keskmine vanaduspension kasvab 13 euro võrra.

Riigieelarve puudujääki ning finantseerimistehinguid on kavas rahastada reservidest. Kava järgi püsib ka 2012. aastal Eesti võlakoormus tõenäoliselt Euroopa Liidu madalaimana küündides 5,8 protsendini SKPst.

Järgmisel aastal kasvab avaliku sektori investeeringute maht 28 protsenti 1,25 miljardi euroni, kasvust valdava osa moodustab saasteühikute tulude kasutamine.

Järgmise aasta riigieelarves on kavandatud tulude mahuks 6,1 miljardit eurot, millest 75,2 protsenti moodustavad maksulised tulud ning 24,8 protsenti mittemaksulised tulud. Võrreldes 2011. aastaga on oodata maksuliste tulude suurenemist ning mittemaksuliste tulude vähenemist. Järgmisel aastal jääb prognoositav maksukoormus 32,4 protsendile ehk samale tasemele kui sellel aastal. 2015. aastaks langeb maksukoormus 31,7 protsendile SKPst.

 

Hetkel kuum