Raske nädal Baltikumi börsidel

Maarja-Liis Mitri 23. september 2011, 18:21

Kaotused maailma börsidel mõjutasid sel nädalal ka Baltikumi, mille aktsiaturge iseloomustas valdavalt langustrend.

Tallinna börsil kaubeldi terve nädala jooksul punases. OMX Tallinn sulgus sel nädalal 6,8% madalamal, olles selle aasta rekordtasemega võrreldes tervelt 34% allpool. Kõrvutades indeksit eelmise aasta sama ajaga, on näitaja 25% võrra madalamal.

Paistab, et turuosalised on lootuse kaotanud, kirjutab Swedbank oma aktsiaturgude nädalakokkuvõttes. Suurem osa müügisurvest tuleb jätkuvalt jaeinvestoritelt, sest likviidsusprobleemid panevad institutsionaalseid investoreid kõrvale hoidma.

Suurimat kauplemisaktiivsust näitasid Olympic EG, Silvano FG, Tallink ja Tallinna Vesi, kelle suhtes on viimasel ajal huvi üles näidanud ka mitmed institutsionaalsed investorid. Suurimaid kaotusi kannatasid Olympic EG (-11,01%), Merko Ehitus (-11,8%), Baltika (-14,78%) ja Arco Vara (-14,1%).

Tarbijakindluse indeks langes septembris -8 peale, olles -4 augustis ja -3 2010. aasta septembris. See on näitaja madalaim tase alates 2010. aasta maist.

Tootjahinnaindeks kasvas augustis, võrreldes eelmise aasta sama ajaga, 4,1% võrra, kuid alanes juulikuuga võrreldes 0,1% võrra.  Samal ajal tõusis Läti tootjahinnaindeks, võrreldes eelmise aastaga, aga 7,8%.

Ka Riia ja Vilniuse börsid oli sel nädalal valdavalt müügisurve all. Vilniuse börsil langesid kõigi firmade aktsiate hinnad peale farmaatsiaettevõtte Sanitase.         OMX Riga indeks langes 3,2% ja suurimateks kaotajateks olid ravimitööstuse ettevõtted Olainfarm ja Grindeks, mille aktsiahinnad kukkusid üle 10%. Tavapärasest aktiivsemalt kaubeldi turbafirma Olaines Kudra aktsiatega, sest Forabalt SIA kavatseb omandada ettevõttes 84,35%-se osaluse. Sel aastal on Olaines Kudra aktsia hind kasvanud üle 370%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. September 2011, 18:21
Otsi:

Ava täpsem otsing