2. detsember 2011 kell 21:02

USA börs: päeva alguse tõus taandus olematuks

Suutmata säilitada positiivsetest tööturu-uudistest tingitud rohkem kui üheprotsendilist tõusu sessiooni alguses, lõpetasid peamised börsiindeksid reedese kauplemise ligikaudu samal tasemel, millelt alustasid.

Töötuse langus novembris 8,6%-le tuli nii turgudele kui ka USA keskpangale üllatusena, sest viimane prognoosis sellele tasemele jõudmist alles järgmise aasta teise poolde. Uudis tõi kaasa tavapärasest positiivsema meeleolu börsidel, kuid see ei suutnud indekseid piisavalt kaua mõjutada, sest teated eurotsooni ümberkorraldamisplaanidest tekitasid taaskord ärevust.  Hirmule andsid hoogu juurde ka jutud Hispaania krediidireitingu alandamisest, mis ühtlasi kergitasid riigi kümneaastase võlakirja tulusust 5,7%-le. 

Pinget lisavad ka jutud Euroopa Keskpanga plaanist laenata läbi Rahvusvahelise Valuutafondi miljardeid võlakriisis vaevlevatele riikidele. USA vabariiklased on ähvardanud sellist sammu takistada, kuna IMF-i osalus eurotsooni päästmises, seaks ohtu ka USA maksumaksja.

Päeva lõpetasid USA börse iseloomustavad kolm peamist indeksit järgmistel tasemetel:

Dow Jones    12 019,42    -0,61    -0,01%Nasdaq            2 626,93   +0,73   +0,03%S&P 500          1  244,28   -0,30    -0,02%

Reedesele kesisele tulemusele vaatamata, tõusid aktsiaindeksid terve nädala lõikes turgude emotsionaalsusest juhituna ootamatult palju. Dow tööstuskeskmine rallis ligi 7%, mis on näitaja parim tulemus 2009. aasta juulist alates. S&P 500 tõusis ligi 7,4% ja Nasdaq 7,6%.

Reedel olid suurimate tõusjate seas taaskord pankade aktsiad. Dow Jonesi vedasid ülespoole Bank of America (+7,09%) ja JPMorgan Chase (8,44%). Tugevat kasvu näitasid ka Morgan Stanley (+11,12%), Goldman Sachs (+7,94%) ja Citigroup (+8,87%).

Dollar tugevnes reedel nii euro, naela kui ka jeeni suhtes. Jaanuari toornaftafutuuride hind kerkis 76 sendi võrra, jäädes pidama 100,96 dollaril barrelilt. Veebruari kullafutuuride hind kasvas 11,70 dollari võrra, jõudes tasemele 1 747 dollarit untsi kohta.

Ühendriikide kümneaastase võlakirja hind tõusis, surudes tulususe neljapäevaselt 2,12 protsendilt 2,04 protsendile.

Autor: Maarja-Liis Mitri

Hetkel kuum