Eurotsoon suundub järsku langusse

Rainer Saad 05. detsember 2011, 17:27

Laienev võlakriis on viinud eurotsooni majanduse kokkutõmbumiseni, mis võib olla veel halvem kui ökonomistid olid oodanud, selgub täna avaldatud uuringust.

Markit's Eurozone Composite Purchasing Managers Index (PMI), mis mõõdab äritegevuse muutuseid terves euroalas, näitas, et erasektori majandus langes kolmandat kuud järjest novembris. Indeks tõusis novembris 47,0-ni oktoobri 46,5-lt, jäädes alla 50, mis tähendaks kasvu.

Markiti uuringu põhjal ootab eurotsooni selle aasta neljandas kvartalis 0,6% majanduse kokkutõmbumine, mis on halvem prognoos kui Reutersi poolt küsitletud 30 majandusteadlase hinnang. Viimasest Reutersi küsitlustest selgub, et usutakse 60% tõenäosusega eurotsooni majanduslangust. 

„Eurotsooni suurimad majandused tõmbuvad kokku ning seisavad silmitsi majanduslanguse riskidega,” ütles Chris Williamson, Markiti peaökonomist. „Itaalia on kõige kehvemas seisus kui uuringud näitavad, et SKP võib 4. kvartalis kahaneda 1%. Prantsusmaa ja Hispaania majandused langevad 0,5% sama perioodi jooksul.”

Williamsoni hinnangul kogeb Saksamaa majandus praegusel hetkel ainult kerget langust, kuid lisas, et järsk langus möödunud kuu tehaste tellimustes viitas ebakindlusele.

Markiti uuringute järgi jätkas Eurotsooni tööturg novembris stagneerumist kui kombineeritud tööhõive indeks püsis 50,1 peal paigal. Möödunud kolmapäeval avaldatud oktoobri euroala töötuse määr tõusis 10,3%-ni, võrreldes 10,2%-ga septembris.

Williamsoni hinnangul on teenustepakkujad võlakriisi laienemise pärast ebakindlad. „Teenustepakkujad on mures euroala võlakriisi mõjude pärast ning kahanevate majanduse väljavaadete osas,” ütles ta. Eriti on mõjutatud Hispaania ja Itaalia teenuste sektor, Prantsusmaa ja Saksamaa nii suurt langust ei koge.” 

Uuringu põhjal selgub, et teenuste sektori täitmata tellimuste arv kasvab. Indeks, mis seda mõõdab, langes 46,1-ni novembris, võrreldes 46,3-ga oktoobris. Näitaja on nõrgim alates 2009. aasta septembrist. 

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. December 2011, 18:14
Otsi:

Ava täpsem otsing